Před tím, než začneš hledat práci, je dobré ujasnit si odpovědi na pár otázek. Usnadníš si hledání, protože budeš mít jasnou představu o tom, co chceš. A to je vždycky fajn, že jo ženy? Zároveň nebudeš překvapená, až se tě na ně někdo zeptá při pohovoru. Co je tedy určitě dobré vědět?

1 Co chci dělat?

Abys mohla efektivně vyhledávat pracovní pozici, je potřeba vědět, co vlastně chceš dělat. Je vím, že je to banální a základní otázka, ale opravdu viš, co je TA práce, kterou opravdu CHCEŠ dělat? Co je tvá práce snů? Možná bys mi oponovala, že pořebuješ hlavně vydělávat peníze. Bylo by to na delší povídání, ale všeobecně si myslím, že teď je nejlepší doba pro nalezení práce, ve které budeme spokojení. Mrkni třeba na můj článek o osobní vizi.

2 Co můžu dělat? 

Jestli víš, co je tvá ideální práce, gratuluji! Často se k ní ale ještě musíme propracovat, než to bude ONA. Jakou pozici tedy můžeš aktuálně vykonávat, aby ses postupně dostala až ke své vysněné práci?

3 Co mohu nabídnout?

Nepodceňuj se a uvědom si, jaké jsou tvé silné stránky. Co můžeš svému zaměstnavateli nabídnout?  Uvědom si, co všechno ses ve svém posledním zaměstnání, nebo na rodičovské dovolené naučila. Co ses dokázala sama naučit? V čem jsi dobrá? Klidně si to napiš a svůj seznam průběžně doplňuj. Kdyžtak ti s tím pomůžeme ve skupině Ženy a kariéra.

4 Co se musím doučit?

Nikdo neumí všechno a prostě nám občas nějaká znalost nebo dovednost chybí. Neboj se reálně (bez podceňování či přeceňování) přiznat své mezery, ale zároveň na nic nečekej a začni na nich hned pracovat.

5 Co je pro mě v práci nejdůležitější?

Seřaď si priority, které pro tebe musí být v zaměstání splněny. Je pro tebe nejdůležitější plat, flexibilní pacovní doba, možnost práce z domova, dobrý kolektiv, nebo třeba možnost vzdělávání v práci? 

6 V jakém místě můžu pracovat?

Jestli bydlíš ve velkém městě, asi nebudeš mít velký problém práci sehnat. Pokud ale bydlíš dále od velkého města, budeš s velkou pravděpodobností dojíždět. Kam jsi ochotná dojíždět? Kolik času jsi ochotná dojíždění obětovat?

7 Kolik času mohu v práci strávit?

Pokud máš malé děti, asi nebudeš schopná jezdit do práce, která nabízí pouze pevnou pracovní dobu od 9 do 17. Jaká pracovní doba je pro tebe ideální? Zvládneš plný pracovní úvazek, nebo budeš potřebovat zkrácený? Potřebuješ flexibilní pracovní dobu, nebo občas pracovat z domova?

8 Kolik peněz za práci potřebuji?

Důležité je znát vlastní cenu, i když někdy je těžké ji určit. Pokud měníš zaměstnání, asi budeš chtít minimálně stejně, nebo o něco více, než si měla dosud. Jestli se vracíš po rodičovské, možná si nejsi tolik jistá, kolik si za práci říct. Do úvahy vezmi následující: plat v tvé poslední práci,  průměrné ohodnocení pozice, o kterou máš zájem, tvé aktuální znalosti a náklady, které musíš pokrýt. Vždy je důležité mít představu , kterou můžeš následně upravit podle aktuální nabídky a tvých priorit (viz bod 5).

9 Co když budou děti nemocné?

Na děti by se tě u pohovoru nikdo neměl ptát. I tak je ale dobré, abys měla představu, jak to budeš dělat, když děti onemocní. Popřípadě postupně vysonduj, jestli by ti byly babičky ochotné hlídat v případě, že nastoupíš do zaměstnání. Hold každý babičky nemá. Zvaž proto, jaká práce pro tebe bude nejvhodnější (viz bod 7).

10 Kdy mohu nastoupit?

Kdyby po tobě budoucí zaměstnavatel chtěl, abys nastoupila za týden, zvládneš to? Rozmysli si, od kdy budeš schopná nastoupit. Určitě se tě na to zeptají.

 

Když si ujasníš odpovědi na tyto otázky, jasněji uvidíš vhodné pracovní nabídky a na pohovoru tě jen tak nějaká otázka nepřekvapí. A pokud se chceš dozvědět více o tom, jak postupovat při hledání práce, poslechni si Podcast o práci a dozvíš se, na co všechno se připravit.

Share This