Přemýšlela jsem, jako obvykle u každého článku ;-), jak začít. Původně jsem chtěla něco ve stylu: „Nevíte, kde sehnat zajímavé zdroje učení? Já vám to povím v mém článku.“  Pak jsem si ale řekla, že to za a) zní jako nabídka nějaké béčkové agentury, za b) já určitě nejsem všeználek, který by vám tady chtěl diktovat, co se máte učit a kde najdete to pravé pro vás a za c) zdrojů je opravdu hodně a rozhodně je nepojme jeden článek. Cílem mého blogu ale je inspirovat a dělit se o zajímavosti, které nás mohou nějaký způsobem vzdělat nebo alespoň posunout dál. A jelikož EduMama prosazuje „vzdělávání jako životní styl,“ přicházím s první kolekcí zajímavostí.

Mám pár kamarádů, u kterých obdivuji jejich přehled a znalosti. Neznamená to, že mají několik vysokých škol. Vlastně několik z nich nemá vysokou školu vůbec. Ale mají obrovský rozhled a často detailně rozumí oboru svého zájmu. Občas mi řeknou něco, nad čím žasnu a já si jen říkám: „Sakra, kde k tomu přišli? Kde se to dozvěděli / dočetli? Jak je možné, že objevili tuhle zajímavou knížku a já na ni nikde nenarazila?“ Přiznám se, že vedle nich občas zažívám pocity nedostatečnosti a říkám si, jak by bylo fajn, kdyby mi říkali, co zrovna čtou, poslouchají, čeho se účastní a prostě všechno zajímavé, na co narazí. A tak jsem si řekla, že já se ráda podělím o zajímavosti, které jsem objevila. Ať už to jsou různé přednášky, články, videa, inspirativní osobnosti apod.  Vás třeba můj aktuální výběr vůbec neoslní . Ale i kdybyste měli díky mně objevit jedinou zajímavost, která vás třeba posune někam dál, bude to mít smysl.  A pokud byste mi i vy napsali zajímavosti, na které jste v poslední době narazili, můžeme se všichni navzájem obohatit a pak už nás jen tak nějaký kamarád nepřekvapí J

Audio na hluchá místa

Také se vám zdá, že je v létě ještě méně času než obvykle? Teda, ono je času pořád stejně, ale je tak nabitý různými aktivitami, že najednou zjistíte, že je večer a co hůře, že třeba také za pár hodin zase vstáváte. V moji současné situaci se dvěma malými holčičkami nepřichází moc v úvahu dovolená, nebo i jen víkend u vody na dece s knížkou. Dobrá, knížku tam mít můžu, ale asi bude sloužit možná tak k tomu, aby udržela deku před větrem. A jelikož je všechno nějak posunuté, ani ty večery teď moc nejsou…Ale nebudu tady fňukat a řeknu vám jinou variantu, jak využít různá hluchá místa, a nebo si jen zpestřit váš čas u vody, který třeba právě vy máte. Touto variantou jsou různé audio / video přednášky. V podstatě je jedno, jestli je k nim i obraz, nejdůležitější je, že je můžete poslouchat. Při jízdě do práce, vaření, uklízení, houpání kočárku, procházení, běhání, odpočívání atd. Prostě v kterékoliv chvíli vám to bude vyhovovat.  Přináším vám pár tipů na přednášky, které mě osobně v poslední době velmi zaujaly a které bych vám určitě doporučila k poslechu. Záměrně doporučuji takové, které se většinou týkají všeobecně rozvoje osobnosti a může si je poslechnout opravdu každý bez rozdílu povolání a zaměření.

Co mě chytlo

Meta přednášky Pera Ludwiga

MetapřednáškyMým oblíbencem je dlouhodobě Petr Ludwig, který je autorem knihy Konec prokrastinace. Zároveň založil společnost Grow Job Institute, která poskytuje konzultace pro firmy i jednotlivce a specializuje se na definování hodnot a vizí. Na jejich stránkách můžete najít zajímavé články nebo se přihlásit na školení. Ale především, Petr Ludwig se pustil do velice zajímavého projektu, tzv. meta-přednášek. Detailně zpracovává knihy, studie, rozhovory a videa na různá témata, ze kterých vznikne meta-přednáška. Přednášky si můžete zatím zdarma pouštět online a opravdu je doporučuji. Témata, která byla dosud zpracována jsou  – Hodnoty pro lepší společnost, Co ví věda o dlouhověkosti, Hledání smyslu v práci i osobním životě, Zvládání selhání, vytrvalost a dlouhodobá vášeň a Laskavost, dobrosrdečnost a ego 2.0.

Cesta úspěšných

cesta úspěšnýchVysoká škola ekonomická, resp. Jan Skryja má velice zajímavý projekt, který se nazývá Cesta úspěšných. Na půdě VŠE pořádá přednášky pro studenty, ale i veřejnost. Můžete se na ně jak zaregistrovat, tak si je také pustit online odkudkoliv. Na stránkách zároveň můžete najít denní tréninky. Díky nim máte možnost zdarma absolvovat online trénink od řečníků, se kterými se můžete seznámit už prostřednictvím přednášek. Neslyšela všechny přednášky, ale mohu vám doporučit pár hodně dobrých:

Pavel Moric – Série přednášek od Pavla Morice Cesta vnitřního vítěze 1-4 a Potenciál v akci. Pavel Moric je několikanásobný mistr karate a zároveň školitel a kouč. Má velmi osobitý styl přednášek, který vás vtáhne během několika málo minut. Pro někoho možná budou až moc ostré a sprosté, ale ono to k němu prostě sedí. Velice stručně řečeno ve svých přednáškách hovoří o tom, jak bojovat s limity, které máme v sobě zakořeněné díky působení výchovy ale i dalších vlivů. Jak na sobě pracovat a dosáhnout prakticky čehokoliv.

Jan Mühlfeit je globální strtég, kouč a mentor, který působil v nejužším vedení společnosti Microsoft a zabývá se tzv. odemykáním lidského potenciálu. Tato metodika vychází z pozitivní psychologie a zaměřuje se na rozvíjení našich silných stránek. Člověk totiž nevynikne tím, že bude pracovat na svých slabých stránkách, ale tím, že bude rozvíjet svůj talent. Poslechnout si můžete jeho přednášku Budujte svoji osobní značku, ve které se např. dozvíte, co je to myšlení první ligy, o našich silných stránkách, potenciálu a rozvíjení talentu. Jan koučuje některé z našich nejlepších sportovců, ale třeba také naše missky a vy máte příležitost poslechnout si, co jim říká.

David Kocna –  konzultant, řečník a kouč. Opět hovoří o překonávání našich limitů, boji s prokrastinací, osobní vizi a práci na sobě. Jsou to v podstatě podobná témata jako u Pavla Morice nahlížená a podávaná trochu jinak. Ale zaručuji, že vás výklad zaujme. Poslechněte si jeho přednášky Mějte silnou osobní vizi, State building, probuďte energii v sobě, Rituály úspěchu a radosti, Naše přesvědčení jsou naše jediné limity a Efektivní využití času aneb nulová prokrastinace

Rosyta Gordon Smith – na tuto obdivuhodnou ženu jsem narazila díky svému oboru. Je to totiž jedna z nejúspěšnějších světových personalistek, která se narodila v Česku, vystudovala univerzitu, vychovala 4 děti, se kterými byla 10 let doma a kariéru budovala od svých 40 let (ano, nic není ztracené :-)). Ve vrcholových  pozicicích v oblasti řízení organizací a lidí pracovala v několika zemích světa. Vy si můžete poslechnout její přednášku Jak vybudovat svoji osobní značku, která je nabitá jejími zkušenostmi a především myšlením, které hodně přesahuje náš vlastní píseček.

Podcast Proti proudu

proti prouduPodcasty u nás nejsou příliš rozšířené, jak jejich tvorba, tak poslouchání. Spočívají v tom, že si do svého chytrého telefonu nebo tabletu, popř. jiného zařízení, které to zvládne, nainstalujete aplikaci pro posloucháni podcastů. Pak si vyberete téma, které chcete poslouchat a stahujete si jednotlivé audio nebo video díly. Můžete se také přihlásit k pravidelnému odběru nových dílů. Zajímavý je například podcast Proti proudu, kde najdete rozhovory s inspirativními českými osobnostmi. V češtině není zatím tolik dobrých podcastů, ale v angličtině si určitě každý přijde na své.

Ted Talks

TED

Kráké přednášky, které se mohou stát vaší každodenní rutinou. Jsou to záznamy z konference TED, na které vystupují řečníci  a odborníci na různé oblasti. Tato konference se pořádá každoročně, ale od roku 2009 vzniklo hnutí TEDx, kdy je možné na základě licence uspořádat lokální konferenci (např. TEDxPrague). V průměru se koná pět akcí denně. Na portálu ted.com najdete tisíce záznamů přednášek z konferencí TED a TEDx. Některé přednášky mají jen pár minut, nejdelší se pohybují kolem 20 minut. Výhoda je pokud umíte anglicky, ale mnoho z přednášek obsahuje české titulky. Mimochodem, velmi dobrým pomocníkem v učení angličtiny je pustit si přednášku s anglickými titulky. Takže dvě mouchy jednou ranou.

Dalším audio vzdělávacím zdrojem jsou bez pochyby  různé online kurzy. Osobně se u nich ale potřebuji více koncentrovat a někdy si třeba udělat i nějakou poznámku. Takže o nich třeba zase na podzim, až nás budou čekat dlouhé večery  J

Celkově musím říct, že mě tyto přednášky vždy naplní pozitivní náladou a dodají mi energii. Třeba budou mít stejný účinek i na vás. Užívejte si krásné léto a třeba si ho zpestřete o vlastní rozvoj.

Inspirace

Máte nějaké tipy na zajímavé přednášky? Napište mi na mail aneta@edumama.cz nebo na facebook Edumama. Budu se těšit a ráda je zase někdy přístě sdílet dál.

Share This