Občas se mi stane, že mě někdo z mých přátel poprosí o pomoc s napsáním životopisu. Většinou jde o maminku končící rodičovskou dovolenou, která se chce vracet do zaměstnání nebo o někoho, kdo hledá změnu. Samozřejmě ráda pomůžu, ale vždy bych toho dotyčnému chtěla ještě hodně říct. Často už ale záležitost poměrně hoří. Upravíme tedy jen pár formalit v životopise a jde se hledat. Sepsala jsem proto pár hlavních doporučení, které mám na srdci. Článek jsem pojala jako dopis kamarádce, která je na mateřské dovolené. Doufám, že ostatní se neurazí, protože doporučení mohou být platná pro každého.

Moje milá kamarádko,

máš obrovské štěstí, že žiješ v zemi, kde máš příležitost nastavit si nejdelší rodičovskou dovolenou. Už máš něco odpracováno i odžito, takže nejsi úplný zelenáč a více či méně se orientuješ v tom, co bys od života chtěla. Dostala jsi teď několik jedinečných let (LET, rozumíš?!) na to, aby ses rozmyslela, jak profesně dále směřovat svůj život. Prosím využij celý tento čas a nenechávej přípravu na zaměstnání po rodičovské dovolené na poslední chvíli. On totiž ten životopis, který spolu potom dáme dohromady, je už jen takovou třešničkou na dortu. Poslední oznámení, že se někde ucházíš o práci. Nazvala bych ho zaťukáním na dveře tvého budoucího zaměstnavatele. Před tím je ale potřeba udělat ještě docela dost věcí. Sepsala jsem pro tebe pár doporučení.

1 Sni

Možná ti to přijde bláznivé. „Snít? O práci?  Měla bych teda hodně lepší nápady na to, o čem snít!“ Ale proč nevyužít toho luxusu v podobě času, kdy jsi doma, zasnít se a uvědomit si, jaká práce by tě naplňovala? Co bys opravdu chtěla dělat a co by tě bavilo? V jaké práci bys byla šťastná? Můžeš si tak především krásně ujasnit směr, kterým bys chtěla jít. Neboj se velkých snů. Jasně, že všechno už úplně nejde (sorry, ale Miss World z tebe už asi nebude). Ty ale víš jak to myslím a vždy přeci můžeš sny aspoň trošku přizpůsobit své aktuální situaci.

2 Plánuj

Jestli se ti první doporučení zdálo nereálné, poletující někde na obláčku, druhé už tě vrátí zpátky na zem. Bez konkrétních aktivit se totiž ke svému snu nikdy nedostaneš. Upřímně si řekni, CO je potřeba dělat a hlavně KDY budeš tyto aktivity dělat. Ideálně začni TEĎ. I když třeba hned po rodičovské nebudeš dělat svoji ideální práci, budeš mít pocit smysluplnosti z aktivit, které pro ni děláš. Chceš se po rodičovské vrátit do té samé práce, ve které jsi byla před ní? Gratuluji ti, že jsi našla práci, kterou máš ráda, ale tento bod pro tebe platí úplně stejně. Musíš si naplánovat aktivity potřebné pro návrat v plné síle.

3 Zůstaň v obraze

Víš, co se děje v oboru, ve kterém chceš pracovat?  Ať už chceš dělat cokoliv, vrátit se na stejnou pozici, nebo změnit práci, musíš vědět, co se v oboru děje. Čti články, knížky, stýkej se s lidmi z oboru a zajímej se, co je nového a kam se věci posouvají. Pár let je opravdu dlouhá doba na to, abys byla po návratu dost mimo, když se nebudeš nijak zajímat.

4 Vzdělávej se, vzdělávej se, vzdělávej se!

Ano, musím si tady přihřát polívčičku, to je přeci jasný. Ale vážně, napsala jsem ti to 3x, protože jde opravdu o jednu z nejpodstatnějších činností, pokud chceš mít větší šanci na dobré pracovní uplatnění. Prosím, nemysli si, že když jsi byla dobrá před odchodem na mateřskou, bude ti stačit lehké osvěžení těsně před nástupem do práce.  Žijeme v rychlé době a vše postupuje fofrem dopředu. Určitě nic nezkazíš, když se budeš učit jazyky a práci na počítači, resp. s moderními technologiemi. Wordem, Excelem a pokročilou angličtinou dnes už nikoho úplně neohromíš. Nutnost odborného vzdělávání vztahující se k práci, kterou chceš dělat, jsem už zmínila v předchozím bodě.

5 Buduj kontakty

Já vím, že máš teď plnou hlavu dětí a péče o ně. Aby také ne, když většinu tvého času zabírá právě tato činnost. Logicky chceš vše probrat se svými kamarádkami, které mají stejné starosti, jako máš ty. Nezapomínej ale také na své bezdětné, resp. pracující kamarády. Vyhledávej jejich společnost a zjišťuj, co je nového mezi „pracujícím lidem.“ Udržuj kontakty se svými bývalými kolegy a navazuj kontakty s novými lidmi, kteří se pohybují v oboru, ve kterém chceš pracovat. Nejen že dostaneš vhled do oboru, ale nikdy nevíš, kdo tě jednou může přivést k tvé vysněné práci.

Nejjednodušší a nejlepší cestou, jak získat nové kontakty, je přes tvé přátele. Nové lidi ale můžeš poznat i na různých konferencích, školeních a jiných setkáních. Že nemáš peníze na takové srandičky? Dají se sehnat akce, které tvůj rozpočet příliš, nebo dokonce vůbec nezatíží. Výhodou je, že už víš, jak odpovědět, až se tě někdo zeptá, co chceš k Vánocům.  K budování kontaktů se dají velmi dobře využít i sociální sítě (viz další bod).

6 Využívej sociální sítě

Vím, že jsi mi říkala, že sociální sítě jsou akorát žrout času a že nechceš všem odtajňovat svůj soukromý život. A já s tebou musím jedině souhlasit a dokonce tě pochválit. Ale kde je psáno, že na sociální sítě musíš pravidelně dávkovat fotky svých dětí a informovat o tom, co jsi měla právě k obědu? Zkus se na ně podívat jako na sluhu, který tu je pro tebe a ne jako na nástroj tvého ovládání. Sama moc dobře vím, že je hodně těžké bojovat s tím, aby tě neovládly a nezaměřily pozornost na blbinky, které tě nikam neposunou. Pořád si ale myslím, že mohou být velmi dobrým zdrojem informací a kontaktů.

Ještě nemáš profil na LinkedInu? Tak šup šup! Je na něm většina personalistů a lovců hlav a určitě chceš, aby se o tobě dozvěděli. Zároveň zde můžeš navazovat profesní kontakty a sledovat lidi, kteří tě zajímají. Stejně tak to ale můžeš dělat třeba i na Facebooku. Můžeš na něm sledovat různé společnosti, firmy, instituce nebo inspirující lidi.

Sociální sítě jsou samostatnou kapitolou, ke které bych ti toho chtěla napsat více. Tak zase příště, jo? Hlavně bych ti ale chtěla říct, aby ses jich nebála a pamatovala si, že budou takové, jaké si je uděláš a vezmou si od tebe jen to, co jim dovolíš.

7 Buduj si svoji značku

Už jsem ti psala, že na sociálních sítích nemusíš odhalovat své soukromí. Nemusíš na nich vyvíjet vůbec žádnou aktivitu. Ale měla bys. V rámci budování své značky. Možná mi řekneš: „Značky? Jaké značky? Já přeci nic nevyrábím a nemám žádnou svoji značku!“ Tak věř tomu, že máš. Ty jsi značka. Jsi unikát a něco zajímavého děláš. Každý něco dělá nebo se alespoň o něco se zajímá.

Dobrý personalista si tě dnes proklepne na všech sítích. Do pracovních týmů se hledají především vhodné osobnosti. I když budeš splňovat všechny požadavky, ale osobnostně si nesednete, neklapne to. Neber to jako útok na své soukromí. Zkus toho spíše využít a ukaž, co děláš, v čem jsi dobrá, jaká jsi! Máš jedinečnou příležitost vytvořit si vlastní obrázek, který chceš, aby o tobě ostatní měli. Hodně už třeba napoví, jaké stránky se ti líbí. Můžeš lajkovat, komentovat a sdílet zajímavé články a samozřejmě přidávat vlastní příspěvky.

A pozor! Vůbec tě nenabádám k přetvářce. Ne, abys teď kvůli mně začala sledovat něco, co tě vůbec nezajímá, ale vypadá to „chytře.“ Ba naopak! Buď upřímná. Jen tak můžeš najít práci, která ti sedne. Doporučuji ale, abys zvažovala své příspěvky ve světle toho, zda opravdu vystihují tebe, tvé názory a to, jak chceš, aby tě ostatní (a hlavně třeba budoucí zaměstnavatel) vnímali. Asi takovým pohledem zvaž umístění fotek z brzkého rána sobotní party. Jestli ti ale v první řadě jde hlavně o práci ve společnosti pařmenů, hurá tam s nimi!

8 Buď připravená

Vím, že můžeš mít tisíc a jednu námitku, proč to nejde a je všechno těžký. „Po rodičovské mě nebudou nikde chtít. Potřebuji hlavně zkrácený úvazek, který je těžké v mém místě bydliště najít. Musím začít hlavně vydělávat peníze a ne si jen tak něco šolichat pro zábavu. NEMÁM ČAS!!!“ A tak dále a tak dále… Jak už jsem ti zde párkrát napsala, nemusí vše vyjít hned. Buď připravená, že si třeba na ideální místo budeš muset chvilku počkat, než přijde správný čas. A nebo naopak přijde nějaká zajímavá nabídka jako blesk z čistého nebe.

9 Vytrvej

Nepřestávej s vlastním rozvojem a s aktivitami vedoucími k tvé vysněné práci. Ať jsi ještě doma, nebo už někde pracuješ. Děti ti jednou vyrostou a čím dříve a déle na sobě budeš pracovat, tím více se bude zvětšovat tvůj náskok a tvé možnosti uplatnění na pracovním trhu. Nemusíš začít hned dělat strašně moc aktivit najednou. Stačí jít po malých krůčcích tak, jak ti dovolí situace. Stále se budeš vzdalovat lidem, kteří stojí na místě.

10 Neztrácej naději

Aby toho nebylo málo, valí se na tebe různé články, které ti říkají, že už jsi prakticky vyřízená. Protože když jsi všechno nestihla, než jsi měla děti, máš smůlu.

Jelikož nemáš ráda, když mluvím sprostě, řeknu ti: Vykašli se na to! Nenech se takovými věcmi vůbec stresovat. Osobně odmítám rezignovat a přijmout názor, že už jsem mimo. Věřím, že je pouze minimum aktivit, které náleží do určitě věkové kategorie. Vždy jde jen o to, jak si je přizpůsobíme naší aktuální životní situaci, popř. jak si je dokážeme naplánovat a vyčkat na správný čas. Zároveň věřím, že je hrozně důležité neztratit naději a zkrátka nerezignovat, i když je to někdy těžké.

Jsem tady strašně chytrá a přitom jsem taky ještě doma na rodičovské, viď? Sama nevím, jak bude vypadat můj návrat na pracovní trh. Třeba shořím jako papír a pak se mi můžeš pořádně vysmát. Ale dělám a píši ti to tady s nejlepším vědomím a svědomím. Nechci působit jako samozvaný guru, který vychází z motivačních citátů a tvrdí ti, že musíš hlavně pozitivně myslet a vše už potom půjde samo. Moc dobře vím, že za každým úspěchem je velké úsilí. Mám k tomu ale ještě naději a chci ti ukázat, že to jde.

Těším se, až za mnou pak přijdeš s životopisem. Jen ti ho pomohu vyšperkovat a třeba ti poradím, kam ho poslat. Největší radost potom budu mít, až uvidím tvůj úspěch!

 

Tvá kamarádka Aneta

Share This