Jaká je budoucnost práce a vzdělávání? Jak a kde práci hledat? Kde nabízejí práci na zkrácený úvazek? Co číst, nebo kam osobně zajít? Je tu léto a také období, kdy jsme trochu nejistí, co bude dál. Dala jsem opět dohromady pár podcastů, článků a tipů na knížky a akce, které nám mohou odpovědět na některé naše otázky, pomoci, nebo si u nich prostě jen odpočineme od všedních starostí.

Podcasty

To, co nás zasáhlo na jaře, asi nikdo nečekal. Najednou jsme se ocitli doma, ti šťastnější na homeofficu, méně štastní bez práce. Doba, ve které jsme teď, se často nazývá post-covidová. Opravdu jsme ale v období PO? Možná po prvním šoku, kdy firmy musely rychle reagovat a vypořádat se s úplně novou situací. Až teď ale začíná období, kdy se budou projevovat následky. Tím vůbec nechci strašit, ale každopádně je vždy dobré být připraven. 

Jestli vás zajímá, jak by mohla vypadat budoucnost práce a vzdělávání, ráda vám doporučím několik chytrých lidí, kteří se na toto téma rozpovídali v zajímavých podcastech.

Petr Mára – Plán B Nový Normální Normál – tento díl opravdu doporučuji.  Z Petra Máry se stává solidní věštec. V jednom z předchozích dílů s názvem Plán B #Covid-19 trošku naznačil, co by se mohlo stát a to se poměrně vyplnilo. V tomto díle velmi zajímavě odpovídá na další otázky k budoucnosti práce, fungování firem a lidí ve firmách a na volné noze.

Evolve! Stories – Tomáš Ervín Dombrovský o vývoji pracovního trhu po koronakrizi – Tomáš je hlavním analytikem společnosti LMC, takže se dozvíte fakta o tom,co se děje na trhu a jaký to má vliv na firmy, zaměstnance a uchazeče o práci.

Forbes Česko – Jaroslava Rezlerová – Jaroslava řídí Manpower Group, který je u nás největším zprostředkovatelem práce. V podcastu se dozvíte, jak se změní pracovní trh, jak bude v následujících měsících těžké hledat práci a co dělat, pokud jste přišli o práci

Nelidské zdroje – doporučuji rozhovor s Milanem Novákem (Recruitment v době krize) nebo rozhovor s Dianou Rádl Rogerovou (O budoucnosti práce a vzdělávání)

Hotcast – Peter Chrenko o lidech a organizacích budoucnosti – tento díl je o tom, jaká je budoucnost organizací, jak se v nich uplatnit a jak na sobě pracovat, abychom byli stále zaměstnatelní

Pokud si chcete u podcastu spíše odpočinout, mám pro vás doporučení na daší fajn díly.

DeepTalks – Lukáš Roubík – Odborník na výživu a zdravý životní styl – Nebojte se, v tomhle díle vás rozhodně nikdo nebude přesvědčovat, abyste se stali vegany. Ba naopak si potvrdíte, že všeho s mírou je správná cesta.

Deep Talks – Eliška Vyhnánková – v první části podcastu si poslechnete, jaké to je psát knihu, takže jestli vás tohle nezajímá, přeskočte do půlky a dozvíte se zajímavosti o sociálních sítích. Má smysl, abychom byli na TikToku? Posuďte sami.

Super ženy Marie Claire – podcast s velmi zajímavými ženami. Můžete si vybrat, o které se chcete dozvědět více. Najdete zde rozhovory se jmény jako je Simona Kijonková, Hana Třeštíková, Pavlína Louženská

Videa

Jestli vás baví data o pracovním trhu a zajímá vás, jaký dopad má a bude mít koronavirus na pracovní trh, určitě doporučuji podívat se na  datové snídaně od společnosti LMC

Nejaktuálnější díl je zatím z dubna, takže data už se trošku změnila. Každopádně brzy by měla vyjít nová datová snídaně s aktuálními daty. Buď můžete hlídat, nebo mě sledovat třeba na LinkedInu a já vás na nová data upozorním.

 

Články a webináře

Kdyby vás v tomto období postihla ztráta práce a nebo prostě chcete změnit zaměstnání covid necovid, mám pro vás pár doporučení na články a webináře, kde se dozvíte, jak uspět v hledání a ve výběrovém řízení.

LMC – Přehledné PDF: Na co byste při pohovoru fakt neměli zapomenout

Welcome to the Jungle – Příprava na pracovní pohovor – série článků o tom, jak se správně připravit na pohovor

Genixa – S kolegyní jsme natočily dva webináře pro neziskovou organizaci Genixa. V prvním webináři s názvem Kariérní poradna online radíme, jak si napsat životopis, vyplnit LinkedIn profil a kde hledat práci

Druhý webinář Pohovory v kostce je zaměřený vyloženě na to, jak uspět při pohovoru. Připravily jsme si i otázky s praktickými ukázkami odpovědí.

Knížky

Abychom byli stále zaměstnatelní, je potřeba se neustále vzdělávat, a to především v oblasti technologií a cizích jazyků. V nakladatelství Jan Melvil Publishing teď vychází dvě knížky, které se zabývají přesně těmito tématy:

Filip Dřímalka – Jak uspět v digitální světě

Gabriel Wyner – Navždy plynule. Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout.

Volná místa na zkrácený úvazek

Trošku jsem pohledala na těch internetech a podívala jsem se na pozice, kde je možné pracovat na zkrácený úvazek. Vybrala jsem 4, které by třeba mohly někoho zaujmout:

HR Specialista ve společnosti Ball Aerosol Packaging CZ (Velim u Kolína)

Senior účetní ve společnosti ASB Group (Praha)

Provozní asistentka ve společnosti Motionlab (Brno)

Junior SEO Specialista ve společnosti Fragile (Praha)

Akce

Jestli vám chybělo setkávání face to face, pomalu se rozjíždí různé offline akce.

8.9.2020 můžete navštívit Forbes Women’s Summit

29.9. – 4.10- 2020 se můžete zamyslet nad tématy jako cirkulární ekonomika, digitální transformace a budoucnost lidské rasy z pohledu AI na Týdnu Inovací

Jestli chcete začít podnikat nevíte, jak na to a vyhovuje vám online učení,  M.arter spouští 13.7. 2020 Individuální online program BusinessUp pro podnikatelky

 

Užívejte si léto a přeji vám co nejméně starostí, ať už se týkají čehokoliv.

 

Podobné články:

Facebookové stránky pro mamky, které chtějí flexibilně pracovat nebo se vzdělávat

10 podcastů na výuku angličtiny

Kde a jak hledat práci na zkrácený úvazek

10 otázek, které si položit, než začneš hledat práci

Share This