Hlásím se s dalšími vzdělávacími tipy, které mě poslední dobou zaujaly. Budu je sem dávkovat častěji, abyste měli pravidelnější přísun aktuální inspirace a hlavně, abych nezapomněla, na co zajímavého jsem narazila. Většinu tipů sdílím rovnou na Facebooku, takže jestli sledujete stránku EduMama, o několika věcech v článku už určitě budete vědět. Je toho ale více, o co bych se s vámi chtěla podělit. Čeká nás prodloužený víkend, tak kdybyste nevěděli, co s časem…

Knížky

IMG_20171116_132428Válka umění – před pár dny jsem dočetla knížku, která se jmenuje Válka umění od Stevena Pressfielda. Jestli něco děláte, vytváříte, nebo prostě jen chcete být tím, kým opravdu jste a dělat to, co opravdu chcete, určitě si knížku přečtěte. Dozvíte se, jak bojovat s Odporem, který je více než dobrým bojovníkem a objeví se vždy ve chvíli, když se chceme do něčeho pustit. Jinak knížka se opravdu hodně dobře čte a budete ji mít přelouskanou maximálně do tří hodin.

 

 

 

IMG_20171116_132404

Tahle obálka mě prostě nějak nelákala….

Na plné koule – už před delší dobou mě na internetu docela často masírovala reklama na tuto knížku. Nikdy mě ale nezlákala. Možná ten obal byl pro mě takový nehezký a odrazoval mě od nákupu.  Trošku i stránky autora Pavla Šímy si mě úplně hned nezískaly. Díky podcastu Proti proudu, kde byl s Pavlem rozhovor, jsem si ale řekla, že asi takový blb nebude. Naopak mě jeho názory hodně zaujaly, knížku jsem objednala a byla jsem z ní naprosto nadšená! Po dlouhé době jsem se smála u knížky, která je o osobním rozvoji. Je teda psaná trochu drsněji. Není to úplně knížka pro citlivky, ale obsahuje spoustu vychytávek, tzv. „hacků“ jak ušetřit čas, resp. spoustu času, a hlavně ho umět smysluplně využít, žit naplno a ještě na tom vydělat.

 

 

 

Podcasty

Mladý podnikatel – o Mladém podnikateli jsem už také hodně slyšela a četla, ale nikdy jsem stránku úplně neotevřela. Pořád jsem měla představu, že je to vážně jen pro začínající podnikatele a prostě mě nijak nelákala. Narazila jsem ale na jeden zajímavý rozhovor, který byl právě na Mladém podnikateli a tak jsem trošku zahledala a vážně na něm můžete najít hodně inspirativních rozhovorů a článků. Mám jen malou výtku k trošku nepřehledným stránkám, ze kterých právě není úplně jasné, co to je za web a musíte více hledat, abyste našli, co chcete. Díky rozhovorům mě teda také trošku přestal bavit Michal Horáček, ale nechám na vás.

Deep Talks  – nový podcast  Petra Ludwiga, který si zve zajímavé hosty a vede s nimi deep talks, tedy rozhovory, které se snaží nebýt jen povrchním a krátkým plácáním, ale jít opravdu do hloubky. První rozhovor byl s Lékařem bez hranic Tomášem Šebkem a druhý s Jakubem Horákem. S Tomášem se baví například o tématech jako je překonávání strachu a neúspěchu nebo o hodnotách ve společnosti, ale třeba také o smrti.  Jakuba Horáka už nějakou dobu sleduji na Facebooku a chvilku jsem uvažovala, že přestanu, protože mě jeden čas jeho příspěvky trošku rozčilovaly. Jsem ráda, že jsem nepřestala. Mimochodem Jakub z velké části dostal Piráty tam, kde dnes jsou a teď se pustil do kampaně Mirka Topolánka, tak jsem zvědavá, jak dopadne…

Proti proudu – poslední rozhovor byl s Tomášem Hajzlerem o smysluplné práci, svobodnějším a zodpovědném podnikání, ale třeba také o rodině. Přestože se se všemi jeho názory úplně neztotožňuji, určitě stojí za poslechnutí.

Audiotéka – nikdy se mi moc nechtělo do poslouchání audio knih. Co se týká knížek, jsem v tomhle zatím hodně přízemní a prostě není nad klasickou knížku, kterou držíte v ruce, voní knižní novotou, můžete v ní listovat, podtrhávat, příjemně se u ní unavit a naladit na spánek. Zkusila jsem teda odvaz a zavítat na portál Audiotéka. Najdete na ní mnoho audioknih. Výhoda je, že poslouchat můžete v podstatě každou volnou chvilku. Myslím, že na knížku se přeci jenom musíte trošku soustředit, takže není to úplně na zvukovou kulisu. Ale když třeba vaříte, uklízíte, jedete autem apod., tak bezva! Asi bych si neobjednala úplně knížku s těžším tématem, nad kterou musíte opravdu přemýšlet a třeba si v ní i podtrhávat a vracet se. Zkouším životopis Steva Jobse a zatím dobrý.

Konference a kurzy

Co ví věda o zdraví – 7. listopadu  uspořádal GrowJob institut konferenci na téma Co ví věda o zdraví. Sdílela jsem tuto událost na facebooku. Nemohla jsem se jí účastnit, ale tak nějak tipuji, že by mohl být záznam. Takže určitě budu hlídat slideslive.com a až ji tam hodí, dám vědět na facebooku.

moje-fotka-z-naucmese.jpg-nggid03178-ngg0dyn-320x240x100-00f0w010c010r110f110r010t010

Již brzy rozhovor s Lucií o učení se jazyků

Jak se učit jazyky – chystám se na tento kratší kurz o tom, jak se efektivně učit jazyky. Určitě o něm napíši. Hlavně mám radost, že Lucie Gramelová, která tento kurz dělá a je autorkou blogu Jazykový koutek souhlasila s rozhovorem pro můj blog, který bude příště! Takže se můžete těšit!

 

 

Kritické myšlení – v prosinci bych ráda zkusila workshop Kritické myšlení: Jak vylepšit své myšlení? V podstatě navazuji na konferenci, o které jsem psala v minulém článku. Vážně mě zajímá, jak bychom se tedy měli naučit kriticky myslet a jak moc novinek tento kurz může přinést. Dám vědět, nebojte.

IMG_20171101_134715

To je on! Můj repráček

Osobní hack – mimochodem všímáte si slova „hack“, jo? Viz knížka Na plné koule.  Mým osobním novým hackem, který není úplně tak světoborný, ale já z něj mám poslední dobou fakt radost, je repráček. Přes bluetooth ho můžete propojit třeba s mobilem. Nedávno jsme ho kupovali na dovolenou, kde jsme ho samozřejmě ani jednou nevyužili. Doma jsem si ho ale zabrala a poslouchám na něm vše výše zmíněné. Ono totiž poslouchat z mobilu moc nejde díky nedostatečné kvalitě a hlavně hlasitosti zvuku. Mít v uších sluchátka je otravné a hlavně strašně nepraktické. Pořád vypadávají, musíte k tomu ještě  mít na sobě telefon (když nemáte bezdrátová) a taky neslyšíte nic jiného. S repráčkem ale můžu poslouchat dost často a když to není úplně super náročně na soustředění, můžete si u toho třeba i hrát s dětmi.  Prostě místo rádia.

Ani jsem netušila, že za tak krátkou dobu jsem narazila na tolik věcí. A to jsem si jich ještě několik nechala na příště, abych pro vás měla v rukávu vždycky nějaké eso, že jo. Pro teď ale stačí a budu strašně ráda, když vás zaujme a inspiruje alespoň jedna ze zmíněných věcí. Všude, kde to šlo jsem hodila odkazy, takže stačí jen kliknout na název a jste tam. Nemusíte nic hledat.

A co v poslední době zaujalo vás?

Užijte si prodloužený víkend a třeba zkuste být styloví a vzdělávat se.

 

Share This