Personalista stráví čtením životopisu 5-20 vteřin. Přijde vám to málo? Uráží vás to? Nenávidíte personalisty zase o trošku víc? Nemusíte (alespoň ne úplně všechny). Když dokážete ve vašem životopise vypíchnout to nejzajímavější a zaujmout, není to žádný problém. Připravila jsem pro vás pár článků s tipy, jak napsat životopis, který zaujme. Začnu obecně s tím, co by měl životopis obsahovat.

Nejdříve se teda musím trošku zastat personalistů, resp. náborářů (i když to slovo nemám ráda), kteří čtou životopisy. Možná si řeknete, že máte skvělou kariéru a díky nějaké blbce na personálním oddělení, která vůbec netuší, která bije, se nedostanete ani k tomu, abyste o ní mohli někomu povyprávět (o té kariéře, ne o té blbce). Dobře, uznávám, někdy můžete takhle narazit, ale většinou krátká doba strávená čtením vašeho životopisu není výrazem nezájmu. 

Náborář, kterému prošlo rukama tisíce životopisů si totiž za tu dobu vybuduje určitou schopnost “skenování.” Ví, kam se podívat, na co se zaměřit a ostatní omáčku si vyfotí do hlavy. Prostě ho ze začátku zajímají hlavně tvrdá data a shoda vašich dovedností s požadavky pozice, kterou obsazuje a přes které nejede vlak. Hold, když je potřeba, abyste každý den mluvili anglicky, základní znalost angličtiny neprojde, i když jinak máte skvělé zkušenosti.

Co by tedy měl mít životopis, kterým dokážete zaujmout během pár vteřin a dostat se na hromádku “Další kolo” a neskončit na hromádce “Zamítnout”?

Životopis nebo CV?

V inzerátech po vás často budou požadovat vaše CV (z lat. Curriculum Vitae). Ale nemusíte si lámat hlavu s tím, jestli je nějaký rozdíl mezi životopisem a CV. V některých zemích rozlišují třeba resume a CV, kde CV je o hodně detailnější a delší. U nás je to ale jedno a vždy po vás chtějí strukturovaný životopis.

Struktura

Životopis se nazývá strukturovaný, protože má určitou předem danou strukturu, neboli složení. Jsou to hlavní části, které byste v něm vždy měli mít. V našich podmínkách to jsou: Osobní údaje, pracovní zkušenosti, vzdělání, jazykové znalosti, další dovednosti. Můžete tam přidat ještě další části, které ale nejsou nutné – fotka, reference, zájmy. O nich příště.

 

Rozsah

Buďte struční a vyjadřujte se jasně. Žádné romány o tom, kde, kdy a komu jste se narodili, co dělali vaši rodiče a jak vám v dětství škodili sourozenci. I když máte bohatou praxi a navštěvujete jeden kurz za druhým, je potřeba vypíchnout jen to nejdůležtější. Životopis by měl mít maximálně dvě stránky. A když bude na 1,5 stránky, bude to ještě lepší! Čím delší a nepřehlednější životopis, tím menší chuť se do něj začíst.

Úprava

Nejen obsah, ale i vzhled by měl ladit oku. Písmo je ideální obyčejné, bezpatkové (Arial, Calibri, Helvetica), velikost 12. Nepoužívejte žádnou divočinu. Ztučnit nebo trošku zvětšit můžete důležité informace, ale nepřehánějte to. Jen třeba nadpisy jednotlivých částí nebo zvýraznění názvu poslední pracovní pozice. 

Text zarovnejte doleva. Když dáte zarovnání do bloku, můžou vám vzniknout ošklivé mezery. No a zarovnání doprava by vypadalo asi dost divně. Teď mě tak napadá, zarovnáváte vůbec někdy něco doprava?

Vyhněte se jakémukoli rámování, aby životopis nevypadal spíše jako parte.

Dejte si pozor na chyby. Zkuste si ho přečíst pozpátku (slovo od slova), nebo ho dejte přečíst někomu jinému.

Uložení

Abyste se se životopisem nepsali nadarmo, je potřeba, aby si ho příjemce dokázal otevřít. Proto je dobré uložit ho ve formátu .pdf nebo .doc. Aby bylo hned jasné, čí životopis je, nazvěte soubor svým jménem.

 

I když na internetu najdete množství vzorů, které si můžete vyplnit, doporučuji vám, abyste si ho napsali sami. Určitě se inspirujte, ale tvořte sami. Jestli se přeci jenom rozhodnete tvořit na webu, dejte si pozor, co se s vašimi údaji děje a jestli se vytvořený životopis někam neposílá (personální agentura, pracovní portál, konzultant apod.).

Využít třeba můžete i jednotný evropský životopis, tzv. Europass. Za sebe ale můžu říct, že formát není úplně stoprocentně povedený a přehledný. Někomu třeba ale může vyhovovat.

Příště proberu obsah jednotlivých částí životopisu.

Share This