Jakmile se jednou stanete mámou, vaše postavení na pracovním trhu se v naší zemi automaticky změní. Často nejen pohledem zaměstnavatelů, ale také pohledem vašeho nejbližšího okolí. Toto okolí většinou nemá do situace na pracovním trhu velký vhled, ale dokáže vám vysypat mnoho zaručených rad k tomu, co máte a nemáte dělat. 

Možná nechcete během rodičovské ztratit kontakt se svým oborem a s lidmi obecně. Rozhodnete se proto alespoň částečně zapojit do práce. Nebo se třeba během rodičovské rohodnete, že chcete svoji pracovní cestu změnit a nevrátit se na teplé místečko, které na vás po rodičovské čeká. Připravte se na to, že nejspíš dostanete různé nevyžádané rady a názory k tomu, jak byste se měla co nejlépe postavit k péči o děti a práci.

Před lety jsem také byla nejdříve studující a potom pracující maminka na rodičovské, která se rozhodla, že chce pracovat trošku jinak než před mateřskou. Vybrala jsem vám 10 názorů a rad, se kterými se možná budete potýkat. Sama jsem se s některými také setkala. Časem se může stát, že začnete propadat pocitu, že jste asi opravdu divná. Ráda bych vám ukázala, že divná nejste a určitě stojí za to to alespoň vyzkoušet.

Změna práce po rodičovské 

 

1. Měla jsi doboru práci, tak se do ní vrať

Odpověď: To, jestli je moje práce opravdu dobrá, nech prosím na mém posouzení.

Pro nezúčastněného pozorovatele vaše práce opravdu může vypadat, že je dobrá. Ještě před mateřskou jste měla stálý příjem, možná jste byla i nadstandardně ohodnocená. Vy ale víte, že už jste se těšila, až odejdete na mateřskou, protože vás práce nudila, nebo naopak extrémně stresovala. Nehledě na to, že pro každého znamená “dobrá práce” něco jiného. Pro jednoho to jsou peníze, ale pro druhého třeba vztahy v práci. Nechte tedy rozhodně jen na vašem posouzení, co je a co není dobrá práce! O tom, jak zjistit, která práce vás bude bavit a naplňovat si můžete poslechnout v Podcastu o práci s Lucií Václavkovou.

 

2. Takovou jistotu nikde mít nebudeš

Odpověď: A jakou ty máš jistotu, že se zítra ráno probudíš?

Jistota? V jaké práci dnes máte jistotu, že v ní zůstanete celý život? Kde vůbec můžeme vzít jistotu, že naše pozice bude za pár let ještě existovat? A chcete vůbec být u jednoho zaměstnavatele celý život? Pro generaci našich rodičů a prarodičů byla práce u jednoho zaměstnavatele po celý život běžná, ale teď je doba opravdu jinde. Za pár let možná budete dělat práci, která dnes ještě ani neexistuje. Pokud vás to skutečně táhne do jiného oboru, nebude to pro vás likvidační a máte šanci tu změnu udělat, pak neváhejte! Litovat budete toho, co jste neudělali. Ne toho, co jste udělali. 

 

3. Za lepší prací budeš určitě muset každý den dojíždět

Odpověď: Nejdříve zjistím možnosti a potom zvážím, co je reálné.

Sehnat práci v regionu je samozřejmě složitější než ve větších městech. I tak ale možnosti jsou. Pokud v regionu práci neseženete, je možné, že budete muset dojíždět. Při dnešních možnostech home-office to ale nebude s největší pravděpodobností nutné každý den. Důležité je stanovit si, jak daleko a jak často jste ochotná dojíždět a k budoucímu zaměstnavateli tímto transparentním způsobem přistupovat. Od začátku si nastavte jasná pravidla a hranice.

 

4. Jako mámu dítěte / dětí tě nikde nebudou chtít

Odpověď: viz bod 3

Bohužel, situace je pro maminky malých dětí opravdu složitější. Stále dochází k tomu, že se vás na pohovoru ptají na nepřípustné otázky ohledně dětí. Nakonec třeba upřednostní někoho jiného. Je to ale podobné jako v bodě 6. Ne všechny firmy jsou takové a situace se lepší. Máme větší možnost práce z domova a někteří zaměstnavatelé jsou natolik osvícení, že rodiče malých dětí dokonce podporují. Opět tedy platí: budťe k potenciálnímu zaměstnavateli upřímní, informujte je o vaší situaci a zkuste to. Lidí na trhu práce je tak málo, že dříve nebo později firmy budou muset začít sahat k částečným úvazkům, maminkám po mateřské nebo generaci 50+.

 

5. Co budeš dělat, až budeš mít nemocné děti?

Odpověď: Řeknu si o pomoc a věřím, že mě v tom všichni nenechají.

Tento bod je pro nás mámy asi nejtěžší. Pokud nemáme hlídací babičky, chůvu, nebo partnera, který může pracovat z domova, zůstáváme doma my. Platí tady ale výše zmíněné. Je možné, že vám zaměstnavatel umožní pracovat z domova, když budou děti nemocné. Stačí se jen zeptat. Pokud ne, zvažte, kdo by vám mohl s hlídáním nemocných dětí pomoci. Nemusí to být vždy jen příbuzní, ale třeba i sousedka, která je v důchodu a uvítá rozptýlení.

 

6. Práce je málo, tak si važ, že se máš kam vrátit

Odpověď: Je fajn, že se mám kam vrátit, ale s díky říkám ne, protože nechci zakrnět na jednom místě.

Záleží, čí optikou se na tuto problematiku podíváte. Každopádně fakt, že práce je málo, je nesmysl. Dlouhodobě máme v Česku značný přebytek pracovních míst nad počtem uchazečů. Více si o tom můžete přečíst v článku s daty z pracovního trhu. Jedná se sice především o náročnější pozice, ale i tak máme ideální podmínky pro změnu.  Důležitá je vůle se učit, případně se rekvalifikovat místo toho, abyste někde v růžku plakali na tím, že vás nikde nechtějí. 

Práce při rodičovské

 

7. Raději buď doma s dětmi. Brzy ti odrostou a ani si jich pořádně neužiješ

Odpověď: Díky tomu, že se můžu realizovat i jinde, si děti užívám naplno.

Děti rychle rostou, to víme. Zároveň ale chceme, aby čas strávený s nimi byl kvalitní. Není úplně potřeba sedět a znuděně koukat na to, jak rostou, abychom si to odškrtli. Až vyrostou, pak totiž možná zjistíte, že vám během koukání na ně ujel vlak. Pokud se chcete realizovat i jinak, není na tom nic špatného, ba naopak. Díky tomu, že budete mít možnost realizovat se i jinde, váš čas s dětmi využijete na maximum.

 

8. Nikde ti neumožní pracovat na zkrácený úvazek

Odpověď: Jak to víš? Ty už jsi se za mě zeptal/a ve firmách, kde bych chtěla zkusit pracovat?

Je pravdou, že žijeme v zemi, kde nejsou částečné úvazky běžnou součástí nabídky. Jsou spíše ojedinělé, ale po malinkatých krůčcích se situace zlepšuje. Někdy se může stát, že zaměstnavatel v inzerátu nezmíní, že práci je možné vykonávat na částečný úvazek. Možná o tom ani neuvažoval. Když ho ale přesvědčíte a bude mít o vás velký zájem, je možné, že se na částečném nebo zkráceném úvazku domluvíte. Není nic jednoduššího, než to zkusit, zeptat se a vyjednávat.  Před nějakou dobou jsem o tom, jak a kde hledat práci na částečný úvazek, napsala tento článek.

 

9. Co vyděláš, utratíš za hlídání. Má to smysl?

Odpověď: Ano, má.

Mám ve svém okolí spoustu maminek, které nemají nikoho z rodiny, kdo by jim mohl dítko občas pohlídat. Proto volí formu placeného hlídání. Jsou to náklady navíc, ale na druhou stranu je to investice. Investujete do udržení a rozšíření své kvalifikace. Vynaložené prostředky se vám jednou vrátí ve formě lepší a lépe placené pracovní pozice. Nefinančním benefitem je možnost vaší socializace a spokojenější život.

 

10. Buď doma, když můžeš, a zbytečně se nehoň.

Odpověď: Pro mě to rozhodně není zbytečné, ale má to velký smysl.

Doma sice být můžete, ale třeba nechcete. Důvody můžou být různé. Pokud chcete pracovat, je to v pořádku. Určitě to není zbytečné a ve výsledku budete spokojenější vy i vaše rodina.

 

Závěrem bych ráda bych dodala, že pokud pracovat nechcete a chcete být během rodičovské s dětmi doma, není na tom nic špatného. I tak bych vám ale doporučila, abyste se snažili zůstat v kontaktu s vaší profesí, protože pracovní svět je rychlý a návrat potom může být těžký. Zároveň určitě doporučuji, abyste si dobře rozmyslela, kolik času chcete práci věnovat a co jste ochotná podstoupit. Týká se to například zmiňované doby dojíždění do práce, úvazku, ohodnocení, hlídání. Když budete mít vyjasněné, co chcete a nechcete, bude se vám práce jednodušeji hledat a na pohovoru vás žádná otázka nepřekvapí.

Ať už jste v jakékoliv situaci, přeji vám hodně sil a trpělivosti ve snaze o skloubení práce a rodiny.

Anet 🙂

 

Share This