Je vůbec možné skloubit práci na plný úvazek a péči o rodinu s malými dětmi? Nedávno jsem si ve skupině Ženy a kariéra postěžovala na to, že nechápu, kde pracují rodiče, kteří stíhají vyzvedávat své děti ze školky do půl čtvrté. Paní učitelka mi totiž řekla, že pokud nechci, aby tam dcera zůstala poslední, měla bych ji vyzvednout do této doby (školka je standardně otevřená do půl páté). Strhla se kolem toho velká a trošku smutná diskuze. 

Většina maminek, které do diskuze přispěly, totiž řeší ten samý problém. Skloubit práci na plný úvazek a péči o rodinu s malými dětmi je téměř nemožné, pokud nemáte babičky, peníze na chůvu a především vstřícného zaměstnavatele. Maminky samoživitelky mají ještě těžší situaci o to, že nemají partnera, se kterým by se mohli doplnit. Tento problém se samozřejmě týká i starajících se tatínků, ale v tomto článku budu mluvit o maminkách, protože jich je přeci jenom více. Zůstat doma je luxus, který si málokdo může dovolit, ale zároveň i riziko z hlediska další zaměstnatelnosti. A přiznejme si, že sociální kontakt po době strávené doma bývá často k nezaplacení.

Současné možnosti zkráceného úvazku

Shodly jsme se na tom, že problém není ani tolik ve školkách, které vám tam děti nepohlídají dostatečně dlouhou dobu. Problém je hlavně v možnostech upravit si pracovní dobu, nebo úvazek. Je škoda, že jsou potom případy, kdy žena, která před mateřskou dělala kvalifikovanou práci, musí po rodičovské na pracovní úřad, protože nemá možnost pracovat méně hodin. Už vůbec nemluvím o tom, že v případě rodičovských schůzek, besídek apod. je naprosto běžné, že si jeden z rodičů musí brát volno v práci, aby schůzku brzy odpoledne měl šanci stihnout.

Některé ženy to řeší tak, že se pokusí rozjet vlastní podnikání, jiné třeba vezmou práci, která úplně neodpovídá jejich kvalifikaci. Finančně jsou na tom sice hůře než před mateřskou dovolenou, ale mají možnost lepší pracovní doby, alespoň něco si přivydělají a úplně nevypadnou z oboru. Je to velká škoda a široké téma. Mohli bychom se na to podívat z hlediska zaměstnavatelů, kteří přicházejí o dobré lidi, z hlediska platových rozdílů mezi muži a ženami nebo třeba z hlediska možností hlídání dětí. 

Nechci ale příliš zabředávat a spíše mě zajímá praktické hledisko z pohledu ženy vracející se na do práce po rodičovské dovolené. Jaké má možnosti maminka, která se vrací do práce? Jak a kde může najít práci na zkrácený úvazek? Pro osobnější sdělení jsem zvolila tykání, protože mám před sebou konkrétní lidi, o kterých vím, že tento problém řeší.

Kde začít vyjednávat o zkráceném úvazku?

Nejlepší je vždycky začít tam, kde jsi skončila, tedy u bývalého zaměstnavatele. Pokud máš stále možnost se k němu vrátit a chceš se vrátit, ale víš, že nemůžeš pracovat standardní pracovní dobu, zkus to. Domluv si s ním osobní schůzku a dobře se na ni připrav. Měla bys mít dobře rozmyšleno, za jakých podmínek se můžeš vrátit. Zároveň je ale potřeba něco nabídnout. Prodej všechno, co jsi během rodičovské dělala. Vzdělávala ses? Pracovala jsi na něčem zajímávém? Zmiň to, ať je vidět, že jsi se snažila udržet v obraze. Správně by ti zaměstnavatel měl umožnit zkrácený úvazek, nebo upravenou pracovní dobu. Ne vždy se ale zadaří.

Pokud se nedomluvíte, nebo to podmínky prostě neumožňují, obuj se do toho sama a začni aktivně hledat. Kde všude najdeš nabídky práce na zkrácený úvazek?

Pracovní portály s nabídkami zkrácených úvazků

Veřejných nabídek práce na zkrácený úvazek pořád není mnoho, ale situace se trošku zlepšuje. Podle posledních údajů ze společnosti LMC je nabídek na zkrácený úvazek 12,7%. Doporučila bych začít nejznámějšími pracovními servery, kterými jsou jobs.cz a prace.cz. Nezůstávej ale jen u nich a zkus třeba také indeed.com. Většinou hned na první, nebo druhé stránce můžeš vyfiltrovat, že hledáš práci na zkrácený úvazek.

jobs.cz – nejdříve je potřeba zadat profesi nebo lokalitu a až potom je možné hledat úvazek

prace.cz – zkrácený úvazek je možné zvolit hned na první straně

indeed.com – nejdříve je potřeba zadat profesi, nebo lokalitu a až potom je možné vyfiltrovat úvazek

Určitě se zkus podívat i na trošku jiné pracovní servery, neboli kariérní showroomy, které ti nejen blíže představí konkrétní společnosti, popř. jejich hodnocení zaměstnanci, ale zároveň ti ukáže právě otevřené pozice.

atmoskop.cz – na hlavní stránce si můžeš vybrat, že tvým nejdůležitějším kritériem je “Rodina.” Vyjedou ti nabídky práce, kde máš možnost flexibilní pracovní doby a zkrácených úvazků

Proudly.cz – vyber “Nabídky práce” a v rozšířeném vyhledávání si vyber “Typ úvazku”

cocuma.cz – tady je potřeba více hledat očima, protože filtrování úvazků není možné. Nabídek ale zase není tolik, takže je poměrně rychle projdeš.

vimvic.cz  – po levé straně si ve sloupečku zadáš „Typ úvazku“

Další možností jsou pracovní servery určené vyloženě pro maminky, které nabízejí práci na zkrácený úvazek. Jsou to:

mavimi.cz – kromě konkrétních nabídek je zde možnost zaregistrovat se a je možné, že v případě vhodné nabídky tě bude někdo kontaktovat (ale úplně bych na to nespoléhala).

mamydoprace.cz – nabídka flexibilních pracovních úvazků, možnost registrace

 

maternum.cz – příliš nabídek zde v současné době nenajdeš, ale je tu opět možnost registrace, tak proč to aspoň nezkusit… 

Sociální sítě a nabídka zkrácených úvazků

Pracovní nabídky na zkrácený úvazek můžeš hledat i na sociální síti LinkedIn. Na horní liště klikni na záložku “Jobs”, zadáš klíčové slovo pozice, kterou hledáš (ideálně v angličtině, takže např. “Accountant”) a v záložce “All filtres” zaškrtneš “Job Type.”

Na Facebooku se můžeš zkusit připojit do skupin, kde jsou inzerované pracovní nabídky, nebo přímo částečné úvazky. Nemám zatím žádnou příliš vyzkoušenou, tak nebudu nic konkrétního doporučovat. Možná je to ale dobré téma na jiný článek. Máte nějaké oblíbené facebookové skupiny, kde se řeší pracovní nabídky?

Určitě vyzkoušej i vlastní “zdi” na sociálních sítích. Pokud nemáš nějaký důvod tajit, že hledáš práci, zeptej se svých „přátel.“

Ideálně jako první vyzkoušej poptat své reálné přátele a prostě rozhoď své sítě, kde můžeš.

Snaž se být aktivní

Slyšela jsi někdy, že nejlepší pozice se stejně nikde neinzerují? Určitě to neplatí stoprocentně, ale minimálně je to dobrý důvod nezůstat pasivní. Vytipuj si firmy, ve kterých bys chtěla pracovat a zkus jim poslat životopis s nějakým průvodním dopisem (stačí e-mail), kde popíšeš, o co máš zájem a především co můžeš nabídnout. Aby sis více pojistila odpověď, můžeš zkusit zavolat na personální oddělení firmy.

Další aktivitou může být vyhledání si personálních agentur v okolí tvého bydliště nebo v místě zaměstnavatele, u kterého chceš pracovat. Na jejich stránkách většinou můžeš najít výpis aktuálně nabízených pozic. Doporučovala bych ale do nich zavolat a zeptat se na možnosti práce na zkrácený úvazek ve tvém regionu. Právě agentury často vědí o pozicích, které nemusí být nikde inzerované, protože na ně hledají svépomocí.

Vypsala jsem hlavní možnosti, které mě napadnou při hledání práce na zkrácený úvazek. Určitě jsou ale i další cesty, jak najít tyto jehly v kupce sena. Jsou nějaké jiné způsoby, které se osvědčily vám? Víte o zajímavých stránkách / serverech nabízejících zkrácené úvazky? 

Share This