Faktem je, že ovládat cizí jazyk/y je nutnost. Dalším faktem ale také je, že k cizímu jazyku se musíme neustále vracet, abychom ho uměli. Nemůžeme se jednoho dne probudit a říct si, že už jsme se jazyk dostatečně naučili a jdeme od toho. Jestliže chceme cizí jazyk udržet aktivní, měl by nás provázet v podstatě celý život. Ale můžeme mít učení jazyků rádi?  A kde se dozvíme, jak se je učit, když už dávno nechodíme do školy?

Jazyky na blogu

Mě osobně cizí jazyky poměrně baví, a tak mě se střídavou intenzitou velkou část života provází. Teď právě bych chtěla intenzitu zvýšit. Nedávno jsem se začala více zajímat o to, jaké jsou možnosti v učení se jazyků.  Zatím hledám takové možnosti, díky kterým se mohu začít učit sama, hned a zdarma. Na blogu tak s vámi občas budu sdílet své dojmy z toho, co jsem vyzkoušela, a svůj boj s učením se jazyků a sama se sebou (opět). Nejdříve ale začnu trochu obecněji a napíšu vám, jaké jsem objevila zajímavé zdroje k samotnému učení se jazyků.

Musíme. Ale můžeme se chtít učit jazyky?

Ve svém prvním článku jsem zmiňovala, že znalost cizích jazyků patří mezi jedno z „musíš.“ Ovládat cizí jazyk/y je prostě v dnešní době nutností. Stačí si otevřít nějaký pracovní inzerát a málokdy se stane, že na vás v požadavcích nevykoukne angličtina i na nižších pozicích. Na vyšších pozicích se nezřídka setkáte i s požadavkem na znalost více jazyků. Možná vás to už štve, že po vás pořád někdo chce, abyste uměli cizí jazyk. Právě proto že musíte a ještě ke všemu kvůli práci. Nic moc zábavné důvody.

Zkusme se ale na jazyky nedívat jen jako na nutné zlo, které musím umět, abych dostal/a práci.  Já osobně naprosto souhlasím s příslovím „Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.“ Sice jsou to úplné maličkosti, ale mám vždy velkou radost, když se začnu učit cizí jazyk a najednou rozumím různým nápisům.  Na obalech, v reklamě, ve filmech. Najednou si připadám jako bych objevila Ameriku a prožívám svůj „aha efekt.“ Stejně tak v zahraničí si hned připadám lépe, když vím, do jakého obchodu vstupuji, dokáži se zeptat na cestu, zajímavá místa a objednat si v restauraci bez toho aniž bych, přiznejme si, že trochu křupansky, očekávala, že cizinec porozumí mé češtině, když budu dostatečně a-r-t-i-k-u-l-o-v-a-t.  Když ve znalosti jazyka trošku pokročíme, je fajn, že si můžeme pustit filmy v originále. Český dabing sice patří mezi ty nejlepší, ale není nad originál. A také se vám už někdy stalo, že jste měli rádi nějakou písničku, a když jste zjistili, o čem je, trošku jste se za sebe styděli?  Já se dobrovolně přiznávám.  Jako malá jsem si vždycky vymýšlela anglická slova na melodie oblíbených písniček.  Teď jsem ráda, že to už (tolik) nemusím dělat.  Ale asi nejvíc se vám otevřou možnosti v sebevzdělávání. Především to platí pro angličtinu. Najednou si můžete přečíst mnoho knih, článků, studií a poslouchat přednášky, které v českém jazyce nejsou vůbec dostupné. Díky znalosti jazyka se nám prostě otevřou úplně nové obzory a možnosti.

Není pozdě na učení jazyků?

Jak se ale učit jazyky, když už nejsme ve škole, kde jsou součástí výuky? A zvládneme to ještě? Vždy si vzpomenu na moji bývalou kolegyni, která si stěžovala, že díky neznalosti angličtiny nemůže na určitou pozici. A takhle to říkala několik let. Myslím, že za tu dobu, co fňukala, by už poměrně slušně anglicky mluvila. Vhodný čas na učení je totiž vždycky přesně právě TEĎ. Není na co čekat. Můžete úplně zapomenout na jakékoliv předsudky o tom, že jazyk se vám bude v dospělosti těžko učit. Jediné, co se mění, je možná jiný styl výuky, který vám bude vyhovovat teď, než když jste byli ve škole.  A upřímně, vám ten styl ve škole vyhovoval?

Rozhodla jsem se, že také musím trošku pohnout se svými jazykovými znalostmi, abych nebyla jako moje kolegyně a jen o tom naprázdno nemluvila. Chtěla bych oprášit jazyky, které umím a třeba se ještě nějaké naučit, jak jsem vždycky chtěla. Tak proč ne teď?

Já a jazyky

Rozhodně nejsem žádný polyglot. Angličtinu mám na poměrně dobré úrovni, kterou nechci ztratit, spíše ji ještě o jeden level zvýšit. Učila jsem se ji v podstatě od základní školy, docela ji používala v práci i při studiu. Němčinu jsem po střední škole také neměla na špatné úrovni, ale minimálně deset let jsem ji vůbec nepoužívala. Dostala jsem se na úroveň pokročilého začátečníka. Takže jsem si řekla, že je škoda němčinu zahodit, když už jsem si s ní poměrně tykala a ráda bych ji zase dostala na vyšší úroveň.  A nový jazyk? Vždy jsem trošku pokukovala po francouzštině, ale nikdy jsem se do ní nepustila. Hodně lidí mi říkalo, že je dost složitá a tak jsem si říkala, že jí někdy musím vyzkoušet J A až teď díky Duolingu (více o něm příště) jsem s ní začala a zažívám zase ty bezva „aha“ pocity.

Určitě nejsem odborník na učení se jazyků. Od toho jsou tady jiní. A informací k tomu, jak se jazyky učit, najdeme na internetu opravdu mnoho. Objevila jsem pár zdrojů, které mě zaujaly a trošku mě do učení se jazyků zase nakoply.

Kdo nám poradí jak na jazyky?

Ještě ze školy ze mě zůstal pocit, že jazyky se učíme s otevřenou gramatickou učebnicí a biflujeme se vypsaná slovíčka. V podstatě ještě nedávno jsem se takovým způsobem učila na jazykovou zkoušku na vysoké. Když jsem se ale začala trošku více zajímat o učení jazyků, zjistila jsem, že to jde i jinak. Přirozeněji a zábavněji.

Asi úplně první věc, která mě nakopla ke znovuučení se jazyků byl bezvadný online kurz, který jsem našla na Seduo.cz „Naučte se konečně opravdu anglicky.“   Viděla jsem, že měl kurz výborné hodnocení, zabere necelé dvě hodiny času a je zdarma. Nebylo co řešit a spustila jsem ho. Hned ze začátku mě Broňa opravdu zaujal a jsem ráda, že jsem ho objevila. V budoucnu o něm budu ještě určitě psát. V kurzu jsem se dozvěděla spoustu typů, jak se zlepšit v jazyce, doporučené metody, ale i odkazy na výukové materiály. Několik z nich jsem už vyzkoušela a v dalším článku o nich napíši více. Ano, jedná se o angličtinu, ale mnoho rad využijete při výuce všech dalších jazyků.

Dalším zdrojem informací o učení se jazyků mohou být blogy. Narazila jsem na pár blogů, které mohu doporučit, pokud hledáte dobré typy ke studiu jazyků.

foto jazykový koutekJazykový koutek – zatím můj nejoblíbenější blog s jazykovou tématikou.  Autorka blogu ovládá několik jazyků, píše jazykové učebnice a radí, jak na ně jednoduše. Dozvíte se, jak se jazyky učit, udržet si je, ale třeba také o sprostých slovech v cizích jazycích nebo vlivu hudebního sluchu na učení se jazyků. Mimochodem od autorky blogu můžete navštívit přes Naučmese.cz kurz za 600Kč, na kterém se dozvíte, jak se učit jazyky. Ten jsem zatím neabsolvovala, takže nemohu hodnotit.

obrázek_Nina EnglishNina English – V době psaní tohoto článku jsou nové příspěvky dávány na blog bohužel spíše sporadicky. Autorky hlavní činností je spíše výuka angličtiny, ale i tak na něm najdete zajímavé typy na to, jak se učit anglicky bez učebnic. Například uvádí 23 nejlepších stránek na učení se angličtiny. Jen je na blogu trochu zmatek v tom, že něco je psáno česky a něco anglicky.

foto_doubble bubbleDouble bubble – blog uvádím jen tak pro zajímavost pokud máte děti. Narazila jsem na něj díky blogu Jazykový koutek, protože autorka Jazykového koutku na něm mluví o tom, jak studovat jazyky na mateřské dovolené. Na tomto blogu se dozvíte, jak děti učit jazyky už od mala a najdete na něm mnoho typů na dětské filmy, písničky, říkanky apod. Takže pokud už od mala chcete do svých dětí dostávat cizí jazyky, inspirace zde.

A jeden konkrétní příklad k otevření možností díky znalosti cizího jazyka v praxi. Jestliže totiž máte angličtinu na pokročilejší úrovni, můžete sledovat různé blogy v angličtině. Za mě tři zajímavé:

foto_fluentuFluentU – na FluentU se můžete jazyky učit především pomocí různých videí z reálných situací od rodilých mluvčích. Videa jsou placená ($15/měsíc, $120/rok), ale můžete si vyzkoušet 13 denní bezplatnou verzi. Až ji vyzkouším, určitě o ní napíši. Co se ale týká blogu, mají blog jak pro jazykové vzdělavatele, tak hlavně pro vzdělávající se. Blog je rozdělený podle jednotlivých jazyků. Takže si můžete najít typy například na učení se francouzštiny.  A hned budete vědět, jaké písničky si poslechnout, jaké si přečíst knihy, na jaké filmy se podívat nebo jaké vlogy vám pomohou, když se učíte francouzsky.

Lindsay_fotoLindsay Does Languages  – stylem mi je tento blog asi nejbližší, protože je psaný osobně. Lindsay učí jazyky a píše např. o tom, jak si udržet motivaci k učení se jazyků, jak se jazyky učit prostřednictvím sociálních sítí nebo mě osobně hodně nadchnul článek o učení se jazyků pomocí podcastů, kde za nás udělala hodně práce, protože jich mnoho předvybrala.

Foto_polyglot dreamThe Polyglot Dream . Trošku sušší styl než Lindsay, ale také můžete najít zajímavé články. Například o tom, jak se v jazyce dostat z úrovně B na úroveň C nebo jak se efektivně učit slovíčka.

 

 

Všechny blogy spojuje to, že na nich nikde nenajdete přístup učebnice-slovíčka, ale spíše různé vychytávky a doporučení na to, jak se jazyk učit zábavně, nenásilně a v každodenním životě.

Na internetu najdete obrovské množství článků k tomu, jak se učit jazyky. Stačí do vyhledávače zadat „Jak se učit jazyky,“ popř. „How to learn languages“ a vyjede na vás množství článků o tom, jak se co nejrychleji jazyk naučit. Osobně mi více vyhovuje systematičtější přístup od někoho, o kom vím, že učení se jazyků opravdu rozumí a má s tím zkušenosti.

Inspirace

Abych řekla pravdu, netrávím příliš času pročítáním blogů o učení se jazyků. Většinou je jen tak prolétnu, a pokud mě zaujme nějaký článek, přečtu si ho. Nejdůležitější je učení samotné. Na blozích se mohu jen inspirovat. A inspirace je opravdu hodně. V dalších článcích proto budu psát, co jsem vyzkoušela a co mi přijde zajímavé, nebo k ničemu.

A co vy? Znáte nějaké zajímavé blogy nebo jiné zdroje, kde čerpáte typy na učení se jazyků? Budu ráda, když mi o nich dáte vědět. Třeba díky tomu za vás vyzkouším nějakou metodu, o kterou se potom s vámi na blogu podělím.

Share This