Hanka, která se vyzná v blogování, mi říkala, že bych měla psát více lifestylových článků. A že když mě čeká dovolená, tak po ní třeba napíšu nějaký článek o tom, jak se vzdělávám na dovolené s dětmi. V hlavě mi při tom běželo jenom zoufalé: „To určitě…“  Pak jsem se pořád soustředila na to, že se přeci MUSÍM nějak vzdělávat, abych o tom mohla napsat článek. No a nic, nepovedlo se.  Konec článku. ?

Počkat! Vlastně je tu něco, s čím bych se chtěla podělit.

Trošku jiný rozvoj

Ještě pořád podléhám své naivitě a na dovolenou si s sebou beru knížky (ano, množné číslo). Raději je vždy dobře schovám, abych se vyhnula otázce: „Můžeš mi říct, proč s sebou táhneš tyhle (doplň si libovolné číslo od 2+) bichle?“ Musela bych totiž odpovědět: „No, třeba si tam na pláži/večer/kdekoliv budu číst.“ A pak už by jen následoval tázavý pohled, ve kterém by bylo obsaženo všechno, co sama dobře vím. Na dovolené si prostě číst NEBUDU!

Jestli čtete články na mém blogu (a já pevně věřím, že ano ? ), víte, že vzdělávat a rozvíjet se můžete mnoha způsoby. Stačí se jen trošku pohnout a po nějakém sáhnout. Tak třeba na pláži si můžete nejen číst knížku, ale také poslouchat mé oblíbené podcasty, Ted Talky, nebo si klidně pustit do uší online kurz, popř. alespoň něco poslouchat v cizím jazyce. Tak přesně ani jedno z toho jsem neudělala ? . Asi mi dáte za pravdu, že když jste na dovolené s menšími dětmi, je tohle trošku sci-fi. Ale přestože jsem přečetla pouze úvod jedné z knih, které jsem s sebou měla, myslím, že pro svůj rozvoj jsem přeci jenom něco udělala.

20180626_121236

I když je to jasná věc, přesto nechci opomenout samotný fakt cestování a poznávání nových míst. Asi je zbytečné psát, o jak moc důležitou součást našeho rozvoje se jedná. Peníze vložené do poznávání a nových zážitků jsou pro mě jednou z nejlepších investic. Nejen že poznáváte nová místa, ale zároveň si rozšiřujete obzory a můžete se inspirovat. Samozřejmě se nemusíte vždy setkat jen s pozitivními příklady, záleží, kam cestujete. I to má ale ve výsledku pozitivní efekt, protože si více uvědomíte, v jak pěkné zemi vlastně žijeme a za co můžeme být vděční. Dospěla jsem ale ještě k něčemu.

 

Vždy existuje varianta

Čím dál tím více si uvědomuji, že vždy existuje varianta. I  když něco není přesně podle toho, jak jsem si vysnila, je možné se k ideálu přiblížit jinými, třeba i zábavnějšími, cestami. A stačí chvilku vyčkat a nakonec i ten ideál přijde. V některých případech je už možná dokonce aktuální současnost ideálem, protože je ve skutečnosti ještě lepší, než jsme si vysnili.

Teď asi abych výše napsanou filozofii trochu vysvětlila ? .  Od dětství ráda cestuji a poznávám nová místa. Dříve pro mě bylo téměř samozřejmostí, že jednou budu nějakou dobu žít v zahraničí. Nakonec jsem se v životě směřovala jinam a začala jsem pomalu sklouzávat do stereotypů, že když jsem vše nestihla, než jsem měla děti, jsem prakticky vyřízená. Zjišťuji ale, že to tak vlastně vůbec není. Samozřejmě, že když jsou úplně malinké, na žádné velké akce to není. Čím jsou ale starší, tím více možností se otevírá.

I když svůj program musíte většinou přizpůsobit nejmenším členům, tak za dobu, co jsem s nimi doma, projela a zažila jsem toho vlastně hrozně moc.  Zážitky jsou třeba trošku jiné, než když byste vyrazili bez dětí, ale jak rostou, začínám být nadšená, co všechno s nimi jde podnikat. Stačí být aktivní a nebát se vyrazit. A to rozhodně nejsem nadšenec, který by s dětmi jel do exotiky a lítal přes půl světa. Na to se mám zatím ještě ráda. Věřím ale, že za nějaký čas i na tohle dojde.  A upřímně, pokud toužíte opravdu jen po dospělácké dovolené, s přibývajícím věkem dětí se zvyšuje pravděpodobnost, že vám je někdo pohlídá ? .

 

20180702_141349

Naše plány se z odpočinkových dovolených změnily spíše na dovolené aktivní. A já jsem zjistila, že mě vlastně o hodně více baví a naplňují. Ani už nedokáži říci, jestli je lepší dovolená u moře nebo na horách, kde zážitek střídá zážitek a nádherný výhled střídá výhled ještě krásnější.  Mohou to být české hory, ale naše srdce si v poslední době získaly hory (a celkově země) rakouské a německé. Můžete podnikat túry, koupat se v průzračných jezerech nebo navštívit nádherná města. Zároveň máte i varianty na špatné počasí –  např. návštěvy hradů, jeskyní a aquaparků. A není to paráda, když můžete většinu času prolítat na tobogánu? Jdete přeci jako doprovod dítěte…;-) Vždy jsem naprosto nadšená z kvality služeb, ochoty a všudypřítomné čistoty. Tohle jsou přesně ty země, kde se člověk může inspirovat. Zároveň mě motivují, abych němčinu vážně dotáhla na dobrou úroveň, protože bych se sem ráda vracela.

 

20180702_141000

Motivace učit se jazyky

Naopak v Itálii jsem se na sebe zdravě naštvala, protože italštinu jsem fakt moc nezvládla. Přesněji řečeno jsem kromě pár základních slovíček nezvládla vůbec nic.  Přes Duolingo jsem si udělala pár lekcí, ale nebyla jsem úplně příkladem pravidelnosti. Já vím, že člověk nemůže mluvit jazykem každé země, do které se jede podívat (nebo možná může, ale není to asi úplně nutné), ale zrovna ta italština…

Čím dál tím více chápu rčení „Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.“ V zemi, kde neumím říct ani základní fráze v jejich jazyce, si opravdu připadám méněcenná.  Je fajn přejít do angličtiny, ale není lepší naučit se třeba pár frází a potom si je vyzkoušet „v terénu“? Nejen že všemu kolem sebe více rozumíte, potěšíte/pobavíte domorodce,  ale rozhodně je to větší zábava. Takže cíl na příští rok je jasný.

20180625_130136

Běhám a jsem šťastná

Poslední dobou si čím dál tím častěji říkám, jak jsem šťastná, že jsem se před pár lety rozhodla začít běhat.  No jo, zase to běhání. Dneska je to moderní a běhá úplně každý, že jo? Možná jo, ale já si stejně myslím, že ještě ne ? .  A čím více lidí bude běhat, nebo dělat nějakou pohybovou aktivitu, tím lépe. Pak budou všichni víc v pohodě. Pro mě je na běhu nejkrásnější, že se díky němu dostanu na místa, kam bych dříve vůbec nezavítala.

Na dovolené tohle získává zcela nový rozměr. Nejen že se během prvních dnů zorientuji v blízkém okolí, ale prožívám věci, které bych dříve neměla šanci zažít. Například takové brzké ráno u moře a nejkrásnější koupání po běhu, nebo poznávání center měst bez aut. Překonávání sebe sama, posouvání svých limitů a udržování se v kondici je samozřejmě dalším bonusem.

Nemusí to ale být jen běhání. Každý pohyb je super a může jím být třeba jízda na kole, kolečkových bruslích nebo jen svižná chůze, díky kterým se vám dostane podobných benefitů.  U běhání je fajn, že můžete vyběhnout prakticky hned. Nepotřebujete žádné extra vybavení, jen někoho, kdo vám na chvilku pohlídá děti. Možná to dělají vyplavené endorfiny, ale ať už je to cokoliv, díky běhání jsem šťastnější a více v klidu.

20180624_093315

 

Být. A být aktivní

Že jsem se během dovolené klasicky nevzdělávala, nebudu svádět jen na děti. I v dobách, kdy jsem ještě měla tu možnost celou dovolenou proválet a dělat, co se mi právě zachce, nikdy jsem u knížky moc dlouho nevydržela. Na nových místech se mi nechce přenášet do jiných příběhů nebo přemýšlet o jiných skutečnostech než je právě ta, která se odehrává přímo přede mnou. A může to být třeba tupé zírání na moře, západ slunce za hory, nebo, ano přiznám se, na lidi kolem sebe. Vždy si tyhle okamžiky ukládám do hlavy, abych si je později mohla vybavovat třeba právě ve chvíli, kdy se budu potřebovat uklidnit, soustředit nebo rozveselit.

Nechci být patetická a psát články, kterých mám sama plné zuby, o tom, jak se musíme prožívat, uvědomovat si naše bytí a mít rádi především sami sebe. Na to si můžete otevřít Facebook nebo Instagram a v tomto směru se vám dostane mnoho citátových poučení. Chci především říct, že někdy prostě jenom být a utřídit si myšlenky není na škodu.  Hlavně je důležité být stále aktivní, nebát se zkoušet nové věci, hledat příležitosti pro svůj další rozvoj a přizpůsobit svůj aktuální život svému vysněnému.  Ale nepředstavujte si mě, prosím, rozjímající a meditující na dece. Vždy byl kolem pěkný šrumec a akce. A já doufám, že to tak ještě dlouho vydrží, protože si to už bez té neustále akce ani nedovedu představit. Snad bych se i nudila!

20180629_202916

Share This