Je tady další jarní Sedmička na víkend složená z toho, co mě v poslední době zaujalo a chtěla bych, abyste o tom také věděli. Věřím, že alespoň jedna informace pro vás bude užitečná, nebo alespoň zajímavá. Jestli máte nějaké postřehy, se kterými byste se rádi podělili, dejte mi vědět! Jsem zvědavá  a ráda je budu šířit.

Mámy do práce – portál, který propojuje matky a tzv. family friendly zaměstnavatele, tedy takové zaměstnavatele, kteří umožňují flexibilní pracovní úvazky, aby ženy-matky mohly skloubit rodinu a práci. Při registraci na stránkách vyplníte, jaká práce by vás zajímala, kde byste chtěli pracovat a jaké jsou vaše časové možnosti. Tým zakladatelek dokonce nabízí pomoc při výběrovém řízení. Zatím nedokáží ohodnotit, jak moc kvalitní je tato služba, ale přijde mi jako velmi dobrý nápad. Moje zkušenost je zatím taková, že jsem si jen hodně lajdácky vyplnila profil, protože jsem v tu chvíli ani hledat nic nechtěla a spíše mě zajímala služba jako taková. Do několika dnů mi v mailu přistála první nabídka vhodné práce.

Coffitivity   – chcete pracovat, něco psát, číst si, učit se, ale ruší vás okolní zvuky? Nebo vám naopak vadí úplné ticho? Zkuste si najít stránku coffitivity.com, kde si můžete do uší pustit třeba zvuk kavárny nebo univerzitního kampusu. Víte, že zvuk cinkajícího nádobí a tlumeného hovoru podporuje naši kreativitu a soustředění? Na stránce rainycafe.com si můžete dokonce namíchat zvuk kavárny s deštěm. Osobně mám na psaní a práci nejraději ticho a byla jsem překvapená, že tyto zvuky mi opravdu nevadí a naopak mi pomohou vyrušit okolí a soustředit se.

Hitmakeři – „Nejdůležitější období pro rozvoj hudebního vkusu probíhá podle všeho zhruba mezi čtrnáctým a třiadvacátým rokem života. Když dospělí překročí hranici třiceti let, většina z nich zcela přestane hledat novou hudbu. Jistá studie dat ze Spotify v roce 2015 určila konkrétní věk, v němž posluchači přestanou poslouchat nové hudebníky – ve věku třiceti tří let.“ (Derek Thompson: Hitmakeři. Tajemství popularity v éře rozptylování.). Zajímavé, že jo? Řekla bych, že to sedí. Také to tak máte?

Readlang– v minulé Sedmičce jsem vám psala o 5ti denní angličtinářské výzvě. Ve facebookové skupině k ní založené jsem se dozvěděla o této aplikaci. Jde o rozšíření, které si stáhnete do Chromu. Readlang je překladač, který vám pouze po najetí kurzoru přeloží hledané slovo do požadovaného jazyka, uloží vám ho, vytvoří seznam slovíček, které jste hledali a vy si je pak můžete procvičovat. Teprve jsem ho začala používat a přijde mi jako bezvadný pomocník. Když si totiž vyhledám nějaké slovíčko v Google překladači, v danou chvíli mi to sice pomůže, ale za chvilku už ho nevím. Nejsem žádná pečlivka, která by si každé slovíčko zapsala. Takhle si hledaná slovíčka můžete stále připomínat a nezapomenout je.

Bezdrátová sluchátka – já vím, není to nic převratného a asi už víte, že existují. Já ale teprve teď začínám doceňovat jejich využití. Původně jsem je dostala na běhání a trošku jsem se ofrňovala, že pro mě nemají na poslech hudby dostatečně dokonalý zvuk. Poslední dobou je ale využívám čím dál tím častěji např. když uspávám dceru v kočárku nebo při luxování. Můžu tak skvěle využít čas, kdy pohybuji kočárkem nebo luxem tam a zpátky a poslouchat třeba audioknihy nebo podcasty. Samozřejmě, že je můžete poslouchat i na jiných zařízeních, ale ta už mají svá omezení. Buď jsou na jednom místě a když se vzdálíte, něco vám unikne, vyrušuje vás vše okolo, nebo z nich vede drát, který překáží. Bezdrátová sluchátka jsou pro mě ideální a více se s nimi soustředím na poslouchané.

Jan Melvil Publishing – skvělé nakladatelství, které už jsem často zmiňovala a opět na něj upozorňuji, protože vydávají bezvadné knížky. Jediná jejich vada je, že přidávají stále nové zajímavé knížky, které bych si hrozně chtěla přečíst, ale nestíhám jejich tempo.

Mějte krásný víkend a dejte si sedmičku!

Share This