Znáte příběh o tom, jak Padesát odstínů ke slávě přišlo? Sledujete youtubery? Víte, jak se z gauče učit na Stanfordu? Jestli jste alespoň na jednu otázku odpověděli NE, a chtěli byste vědět více, v článku najdete odpovědi. Připravila jsem pro vás další seznam tipů na čtení, poslouchání / koukání a učení, které mě v poslední době zaujaly, a myslím, že je fajn o nich minimálně vědět.

Čtení

IMG_20180217_182105Tim Ferris: Nástroje titánů – Autor knihy Tim Ferris měl ve svém podcastu The Tim Ferris Show pozvaných více než 200 osobností, které jsou špičkami ve svých oborech. Jednoho dne se Tim rozhodl, že si projde všechna ponaučení, která se od těchto osobností dozvěděl, protože to málo, co si zapamatoval, velmi pozitivně ovlivnilo jeho život. Chtěl si vytvořit praktickou příručku z tisíce existujících poznámek. Nakonec ale začalo vznikat něco úžasného, co se stalo knihou.

Najdete v ní tři hlavní části Zdraví, Bohatí a Moudří. Každá část se skládá z výpovědí jednotlivých osobností.  Nemusíte knížku číst klasicky od začátku do konce, ale můžete si dávkovat podle toho, co právě potřebujete a co vás zajímá. Oceňuji, že většinu doporučení autor sám vyzkoušel, takže často přidává vlastní postřehy. Knížka je nabitá zajímavými radami a až ji dočtu, plánuji věnovat jí jeden celý článek.

 

IMG_20180217_202713Derek Thompson: Hitmakeři. Tajemství popularity v éře rozptylování – Slyšeli jste už o tom, jak se stal celosvětově populární příběh Padesát odstínů a jeho autorka E.L. James? Díky nejpopulárnější erotické stránce pro ženy. Jmenuje se Fanfiction.net a amatérští spisovatelé si zde vyměňují adaptace populárních příběhů, často okořeněných erotickými fantaziemi. Erika Leonardová, pracující matka dvou dětí, byla jednou z nejpopulárnějších autorek fanouškovské fikce na motivy Stmívání. Leonardová byla oddanou čtenářkou milostných románů (a trošku se za to styděla), kterou bavily BDSM interpretace zasazené v kancelářích. Její povídky se staly trháky a přilákaly (zatím jen!) 5 miliónů čtenářů. Začala se obávat, že by jí její příběhy mohl někdo ukrást, a tak je vydala knižně pod názvem Padesát odstínů šedi. Australský náklad byl malý, koupili si ji fanoušci, kteří už ji znali z fanouškovské fikce, ale ve velkých nakladatelstvích o ní nikdo nevěděl. A jak se z knihy stal megahit? O knize se dozvědělo pár vlivných matek z New Yorku, které uchvátila. Nadšení z knihy si vyměňovaly ve svých spolcích. A jelikož členkami těchto spolků byly např. i nakladatelka a filmová agentka, spustila se lavina, jejíž výsledek známe.

Nejen o příběhu popularity Padesáti odstínů se v knížce dočtete. Dozvíte se v ní, jak funguje šíření hitů a alespoň pro mě překvapivou informaci, že virální šíření neexistuje. Každý hit má svoji historii a nestane se úspěšným díky šeptandě, ale díky napojení na správnou síť.  Stačilo málo a mnoho produktů se vůbec nemuselo stát známými. Nahlédnete do psychologie vkusu a třeba si přečtete o pravidlu módy, které zní, že „nové je dobré, staré je špatné a hodně staré je opět dobré.“

IMG_20180217_202734Austin Kleon: Kraď jako umělec – Příběh o Erice Leonardové jen potvrzuje to, co se dozvíme v knížce Kraď jako umělec. Ona v podstatě vykradla příběh Stmívání a erotické romány, které přetvořila na základě svých fantazií. Je těžké vymyslet něco nového, co tu ještě nikdy nebylo. Minimum děl je čistý originál. Většina vzniká vylepšením a upravením již existujícího. V knížce se dočtete deset principů, které pomohou objevit umělecké já,  a začít tvořit. Abych vás namlsala, uvedu pár příkladů:

„Předstírej to a ono to tak bude“ – je možné pochopit dvěma způsoby. Předstírat, že jsme něčím, čím nejsme do té doby, než se tím staneme. Nebo dělat, že něco děláme, než to nakonec uděláme. Musíme se oblékat pro práci, kterou chceme, ne pro tu, kterou máme.

„Trénuj produktivní zahálku“ – měli bychom si najít čas na nudu. Často nás totiž něco napadne při nicnedělání.

„Napiš knihu, kterou bys chtěl sám číst“ – a jsme zase u fanouškovské fikce. Přetvářet si vlastní příběhy způsobem, který nás baví a kterým chceme, aby se naše příběhy vydaly.

IMG_20180217_202800Austin Kleon: Ukaž, co děláš – Kniha navazuje na knížku Kraď jako umělec, kde se naučíme půjčovat si od druhých. Druhá knížka naopak dává rady, jak být tím, od koho si lidé budou půjčovat. Malá ochutnávka:

„Staň se dokumentaristou své činnosti“ – většina z nás není velkým umělcem nebo astronautem, a možná máme pocit, že vlastně neděláme nic zajímavého, co stojí za ukázání. Každý život je ale jedinečný a v tom, co děláme, je kus umění. Jsou lidé, které by právě naše umění zajímalo. Jde jen o to, jak jim ho předat. A proto si začněme dokumentovat naši práci.

„Nezměň se v lidský spam“ – spam jsou lidé, kteří chtějí všechno hned teď a nechtějí si nic zasloužit. Nezajímá je, co dělají ostatní, chtějí prezentovat jen to, co dělají oni. Chceme-li mít fanoušky, musíme nejprve fanoušky sami být, všímat si ostatních, být pozorní a ohleduplní.

„Odejdi, aby ses mohl vrátit“ – občas je potřeba naplánovat si volno, kdy úplně opustíme svoji práci a vyčistíme si hlavu. Je důležité oddělit práci od zbytku svého života.

Obě knihy jsou velice čtivé a pěkně graficky zpracované. Přečtete je opravdu za chvilku, vtáhnou vás. Ale…Díky tomu, že o nich píši, si uvědomuji, že je potřeba se k nim zase vrátit. Přečetla jsem je před nějakou dobou, a když je znovu projíždím, přicházím na nové myšlenky, kterých jsem si před tím nevšimla a mnoho jich samozřejmě zapomněla.

Prosím, nemyslete si, že tyto knížky jsou pouze pro lidi, kteří tvoří něco uměleckého. Vůbec ne. Každý z nás tvoří něco, co může předávat. Nehledě na to, že prezentace vlastní tvorby, resp. sebe sama začíná být nutností, pokud chcete najít vhodnou práci!

Poslouchání a koukání

Audiokniha – Chris Voss: Nikdy nedělej kompromis – autor knížky Chris Voss je bývalým vyjednavačem FBI, který byl špičkou ve svém oboru a vyjednával s největšími zločinci, teroristy, únosci a vrahy. Na konkrétních případech, které Chris v FBI řešil, nám předkládá použité vyjednávací postupy. Jeho přístup k vyjednávání vychází z jeho mnohaleté zkušenosti a zároveň z výzkumů, na kterých FBI pracovalo. Nejde o tvrdé vyjednávání, po kterém dostaneme, co chceme, ale spíše o hladký proces zakončený požadovaným výsledkem, ze kterého pociťují profit obě strany. Metody nejsou použitelné pouze na teroristy, ale opět je můžeme přenést do běžného života. V knize je uveden třeba příklad toho, jak dosáhnout zvýšení platu.

Občas lituji, že jsem si knihu koupila v audio podobě. Některé návody bych si nejraději zvýraznila a vypsala. Vypisovat samozřejmě mohu, ale často ji poslouchám při nějaké další činnosti. Takže na ni asi také opět dojde. Ideálně v klidu při delším časovém úseku.

A teď k youtuberům! Znáte je? Koukáte na ně? Vždy jsem si říkala, že youtubeři jsou pro puberťáky a koukat na ně je ztrátou času. Jak jsem psala v minulém článku, na konferenci Osobní růst mluvil youtuber Kovy, který mě mile překvapil, a tak jsem si řekla, že jim dám šanci. A výsledek?

Z toho, co jsem zatím stihla vidět, jsem překvapená. Pozitivně i negativně.  Na YouTube je spoustu odpadu, který je naprostou ztrátou času. Alespoň pro mě. Faktem je, že tato videa nejsou určená pro mě, ale pro hodně mladší publikum. Zažívala jsem u nich dost intenzivní pocit, že už jsem vážně jiná generace. Na druhou stranu jsem ráda, že mám tato léta za sebou. Přijde mi, že jsou v podstatě stejní, jako jsme byli my, jen mají k dispozici moderní technologie, díky kterým všechny ty kravinky mohou dokumentovat a šířit.

Kovy

Karel Kovář alias Kovy

 

Dále jsou youtubeři, jako je třeba právě Kovy, kteří se snaží vytvářet hodnotnější obsah a určitým způsobem vzdělávat a informovat. Je to fajn, ale myslím, že cílovou skupinu pro ně tvoří středoškoláci. Takže tady se mohu také vyškrtnout.

 

 

 

 

Petr Mára

Petr Mára

Pozitivně mě překvapilo, že existují youtubeři, jejichž cílovka není do dvaceti let, ale vejdu se do ní také! Hurá! Takovým je třeba Petr Mára, kterého jsem v minulém článku zmiňovala. Jeho videa jsou výborná! Je certifikovaným Apple trenérem a točí především praktická videa o produktech Applu a celkově o využití nových technologií. Ale nejen to. Petr hodně cestuje a natáčí videa, ve kterých se třeba dozvíte, proč je dobré cestovat, co si s sebou sbalit na cesty, nebo jak skloubit rodinu a cestování. Kromě toho se zabývá time-managementem, vzděláváním, soustředěním a i na tato témata občas nějaké video natočí.

 

 

Broňa

Broňa

Uvědomila jsem si, že jednoho youtubera už vlastně občas sleduji. Je jím Broňa, nadšený učitel angličtiny. Na Seduo.cz najdete velmi oblíbený kurz, který se jmenuje Naučte se konečně opravdu anglicky, kde jsem se s Broňou poprvé seznámila. Před nějakou dobou začal točit videa o angličtině na YouTube a můžete se tak podívat třeba na „Nejčastěji špatně vyslovovaná slova v angličtině,“ „Jak se zaručeně ztrapnit v angličtině“ nebo třeba na „Minulé časy jasně a přehledně.“ Videa mají kolem 10 minut, takže nezaberou příliš času a příjemnou formou do sebe můžete dostávat angličtinu.

Na konferenci byli ještě zmiňovaní dobří zahraniční youtubeři, ale nepoznamenala jsem si je. Takže hned jak si poslechnu záznam, mrknu na ně a třeba se dostanu do dalších zajímavých YouTube vod. Každopádně budu hledat dál.

Když zůstanu u poslechu a youtuberů, doporučuji vám dva díly z podcastu Deep Talks. Jeden je s youtuberem Kovym a druhý s Johnym Machette. Jako vždy jdou rozhovory do hloubky a v obou probírají především generaci dnešních středoškoláků. Jak se chová, co ji zajímá, resp. nezajímá, a jaký může být budoucí scénář vývoje s ohledem třeba na virtuální realitu. Opravdu jsou k zamyšlení. Z prvního na vás dýchne více naděje, z druhého spíše hrůza. Posuďte sami.

Online učení

Nemáte čas jezdit někam na kurzy? Chtěla bych vám doporučit pár stránek, kde se můžete učit zdarma, nebo za určitý poplatek, ale každopádně z pohodlí domova, nebo prostě z jakéhokoliv pohodlí.

Seduo.cz – zaregistrujete se a už si jen stahujete kurzy, o které máte zájem. Na konci kurzu většinou obdržíte elektronický certifikát o jeho absolvování. Kurz máte už stále dostupný a můžete se k němu kdykoliv vrátit.

Vímvíc.cz – celkově zajímavá platforma. Kromě online kurzů (za poplatek) zde najdete profily více než 2,5 tisíce firem a přes 7 tisíc hodnocení zaměstnavatelů od zaměstnanců, kteří v nich pracují/pracovali. Zároveň zde i vy můžete svého zaměstnavatele ohodnotit.

Coursera.org – pokud zvládáte angličtinu, je Coursera naprosto skvělá! Věřili byste, že ze svého obýváku můžete absolvovat kurz třeba na Stanfordu? Na serveru Coursera.org najdete zdarma širokou nabídku kurzů od nejlepších světových univerzit.

Jestliže se vám chce přeci jenom někam vyrazit, na stránce Naučmese.cz najdete seznam kurzů na opravdu rozličná témata od učení se hry na ukulele až po hledání svého dream jobu. Pokud jste dobří v nějakém oboru a chtěli byste se o svoji dovednost podělit, můžete se zde zaregistrovat i jako lektoři.

Inspirace: Byly pro vás informace v článku nové? Nebo jsou pro vás všeobecně známé? Máte nějakého oblíbeného youtubera nebo podcast, který rádi posloucháte? Doporučili byste mi nějaké stránky, kde je možné se online vzdělávat? Budu ráda za inspiraci od vás!

Share This