Ilustrace: Barča Kořínková

Taky vás před rokem, kdy začala pandemie, neskutečně štvalo, jak se všude psalo, že teď konečně budeme mít více času na sebe a vzdělávání? Mě teda hrozně, protože jsem moc dobře věděla, že na homeoffice s dětmi a domácí výukou jako bonus budu ráda, když zvládnu to nejnutnější. Po roce je to na všechny už hodně dlouhé, takže nás podobné příspěvky nedrtí tak často. Musím ale uznat, že občas si něco poslechnout, přihlásit se na webinář (a ideálně ho i absolvovat), nebo přečíst kousek z knížky, mi hodně pomáhá v tom se z toho nezbláznit.

I když rozhodně nestíhám, jak bych chtěla (ale to asi nikdy, lockdown, nelockdown), ráda bych se s vámi podělila alespoň o pár věcí, které mě v poslední době zaujaly a stále mi zůstaly v hlavě. Abych vás taky náhodou nestresovala, to bych vážně nerada, předem říkám, že ne všechno z toho, co tady mám vypsané, jsem už absolvovala a přečetla. Na něco se teprve chystám a z něčeho jsem si vybrala jen určitou část. Takže vůbec nemusíte mít špatný pocit z toho, že vy nestíháte nic a někdo jiný si tady při tom všem frčí na osobně-rozvojové vlně.

Podcasty

Začnu podcasty, protože ty jsou asi nejlepší variantou nasávání informací, kterou člověk může občas zvládnout. Třeba při vaření, úklidu, nebo když prostě chcete odhlučnit ruch v domácnosti kolem vás. Podcastů je čím dál tím více a mně samotné vyhovuje, když dostanu doporučení na nějaký konkrétní díl a nemusím se prokousávat epizodami. Stejně to udělám i já.

Insider podcast – Jonáš Čumrik alias Johny Machette – výborný rozhovor o sociálních sítích. Dozvíte se, jak k jednotlivým sítím přistupovat, jak na nich komunikovat, kde má smysl vůbec být. Hodně mě ale zaujala pasáž o tom, jak dnešní děti, které se do online světa už narodily, vnímají sociální sítě, pracují s nimi a s technologiemi obecně. 

Povídání z pracovny – Digiholka – jestli vás sociální sítě zajímají, tak mám pro vás jetě jedno doporučení, a to na rozhovor s Martinou Dvořáčkovou, která se specializuje na Instagram. Epizoda je plná praktických poznatků a tipů na to, co vám (ne)bude fungovat a proč.

Balanc – podcast zaměřený na seberozvoj, mezilidské vztahy, psychologii. Asi si každý vybere svoje téma. Doporučit můžu třeba epizodu “Co nás štve na druhých, často nemáme rádi na sobě…”, nebo “Odmala slýcháme: buď silná, hodná. Scénář našeho života píší jiní, můžeme odmítnout a měnit.” Velmi příjemný hlas moderátora, zajímaví hosté a skvělé otázky. Aby ne, když je to podcast Českého rozhlasu.

Podcast o práci – samozřejmě, že vám doporučím i můj podcast. V aktuálně posledním díle jsem mluvila s CEO společnosti GoodCall Milanem Novákem o tom, jak uspět na pracovním trhu, jak se změnil výběr lidí v za posledních 20 let a jak se udržet stále zaměstnatelní.

Kurzy, webináře, diskuze

Welcome to the jungle – Zaměstnanci a jejich tempo v roce 2021 – velmi zajímavá diskuze s kariérovou poradkyní Petrou Drahoňovskou, Employer Experience Directorkou z Avastu Martinou Suchomelovou a CEO Welcome to the Jungle Janem Klusoněm. Diskuze vychází z průzkumu pracovního tempa Čechů v roce, kdy je většina z nás na homeoffice. Dozvíte se, jaký vliv má na lidi současný způsob práce, jestli bychom chtěli čtyřhodinový pracovní týden, co všechno by to obnášelo a hlavně, jaké jsou vyhlídky na způsob práce v budoucnu. Až si to poslechnete, možná budete chtít pracovat v Avastu.

Selfish Kiwi a jejich molekule – během března máte jedinečnou možnost poslechnout si zcela zdarma každý týden super nabité webináře o našich emocích, o energii, spánku, neštěstí, prokrastinaci, samotě, efektivním učení. V téhle době se určitě hodí.

Digital HR Leaders Virtual – série 30 kurzů, kde můžete během celého roku načerpávat nové informace. Tyto kurzy jsou sice primárně pro lidi v HR, ale najdete mezi nimi i témata, která se týkají osobní značky, marketingu, osobního rozvoje a psychologie. Nemusíte si kupovat celou sérii, ale můžete zakoupit i jen jednotlivé kurzy. Víte třeba, jak pracovat a k tomu ještě uspokojit partnera, hmm? Bude jedním z témat.

LinkedIn do 21. března zpřístupnil zdarma několik kurzů, které se týkají převážně, ale nejen, žen. Tyto kurzy jsou zaměřeny na překonávání překážek, se kterými se ženy musí často potýkat na své kariérní cestě:

Leadership Strategies for Women

Planning Your Family Leave and Return

Proven Success Strategies for Women at Work

Own It: The Power of Women at Work

Weby o duševním zdraví 

Jestli máte někdy pocit, že už máte všeho nad hlavu, existují různé stránky, kde si můžete přečít, jak pečovat o své duševní zdraví, otestovat se, ale třeba i najít pomoc.

nevypustdusi.cz – projekt týkající se osvěty o duševním zdraví. Můžete si přečíst třeba články o syndromu vyhoření na homeoffice nebo si stáhnout návod na vytvoření osobního krizového plánu. Když už jste opravdu v úzkých, najdete zde kontakty, na koho se obrátit.

delamcomuzu.cz – psychologické konzultace online. Když je toho na vás moc, můžete si vybrat z více než 80 terapeutů, se kterými proberete své problémy

opatruj.se – na tomto webu se dozvíte, jak pečovat o své duševní zdraví. Můžete se otestovat, jak na tom jste a případně opět najdete kontakty, kde můžete požádat o pomoc

Knížky

Nakoupila jsem si teď zásobu knížek, o které si myslím, že mi za současných podmínek vydrží poměrně dlouho. Každopádně jsem se opravdu začetla do knížky Mnich, který podal své ferrari, kterou napsal Robin S. Sharma. Knížka je světovým bestsellerem o sebepoznání a hledání smysluplného a vyrovnaného života. Je to opravdu moc pěkně napsaný příběh, který vás vtáhne a určitě donutí zamyslet se

Další na řadě je knížka Navždy plynule. Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout od Gabriel Wynera – název knížky napovídá, že bude o efektivní metodě učení se jazyků, která nás bude bavit a ještě způsobí to, že se jazyk naučíme opravdu jednou provždy. Zajímavé je, že autor je operní zpěvák a polyglot, který vyvinul systém každodenního krátkého učení pro plynulé ovládnutí řeči během krátké doby.

Až knížky dočtu, určitě o nich napíši více buď na sem blog, nebo minimálně na můj Instagram, kde pravidelně sdílím tipy na vzdělávání.

Přeji vám především pevné zdraví a příště, až půjdete třeba loupat brambory, nebo žehlit, vzpomeňte si na sluchátka, pusťte si něco zajímavého, nebo aspoň hezkého, a uvidíte, že se budete cítit lépe.

 

Podobné články:

Odkazy na zajímavá videa, podcasty, knížky a akce

10 tipů na poslouchání a čtení

Červencové sdílení – co si poslechnout, přečíst, kam zajít

Facebookové stránky pro mamky, které chtějí flexibilně pracovat nebo se vzdělávat

Share This