Sedmá Sedmička. Hezké, že jo? Zjistila jsem, že tento týden jsem měla asi nějaký více filozofický, protože hned v pěti doporučeních se zabývám smyslem v práci a životě. Asi bych to měla rozstřelit nějakým selfíčkem, nebo nevím.  Ale nebojte, najdete v ní i tipy na online vzdělávání nebo zajímavou facebookovou skupinu. Přečtěte si Sedmičku a dejte mi vědět, jestli vás témata dělání smysluplných věcí také baví.

Deep Talks: Otec Šebestián – Pokud se chcete trošku uklidnit, pusťte se další díl Deep Talks Petra Ludwiga s Otcem Šebestiánem. Nečekejte náboženský rozhovor, ale povídání, které jde opět do hloubky.  O lidství, hodnotách, smyslu. Otec Šebestián se stará asi o 60 lidí, kteří se ocitli na okraji společnosti. Velmi zajímavě popisuje, že tito lidé se v jádru vlastně příliš neliší od těch, kteří jsou naopak na vrcholu společenského žebříčku, a vysvětluje, proč se mezi těmito lidmi někdy cítí lépe. A proč se u rozhovoru uklidníte? Protože jeho hlas je opravdu pohlazením pro ucho.

Citát z knížky – „…peníze jsou bezprostředním výsledkem práce. Tvoří sice součást problematiky, ale nejsou přímo tím, co by kohokoliv z nás ráno přimělo vstát a jít do práce. Cynikům, kteří si přesto myslí, že oni sami nebo ostatní opravdu chodí do práce kvůli penězům, položíme otázku, co je důvodem, že chtějí peníze. Aby měli volnost? Aby mohli cestovat? Dopřát svým dětem život, který oni sami neměli? Ukázat, že jsou dobří nebo lepší než ostatní? Vtip je v tom, že lidem nejde o peníze samotné. PROČ jde mnohem hlouběji, k pochopení toho, co nás motivuje a inspiruje. Je to cíl, hlubší smysl a přesvědčení, která pohánějí každou organizaci a také individuální kariéru každého člověka.“ (Simon Sinek: Objevte své proč. Jak najít smysl pro sebe i svůj tým).

Objevení Proč – u objevování svého PROČ ještě zůstanu. Knížka, ze které jsem čerpala předchozí citát mě hodně chytla, resp. spíše metoda objevování PROČ. Pokud bych měla ve zkratce vysvětlit, co znamená objevení svého PROČ, řekla bych, že jde o objevení svého vlastního já. Toho, jací ve skutečnosti jsme a dělání jakých činností nás naplňuje. PROČ se dá vyjádřit jednou jednoduchou větou. Chci…., aby…., přičemž za „chci“ následuje přínos pro život ostatních a za „aby“ vliv tohoto přínosu. Když pak najdeme práci, ve které můžeme naplňovat své PROČ, jsme šťastní a můžeme tvořit velké věci a svým způsobem zlepšovat svět. Určitě bych chtěla zkusit celý proces popisovaný v knížce a své PROČ objevit. Nejtěžší na tom všem asi bude najít 3 hodiny v klidu s partnerem, kterého si vyberete. Ale řekla jsem si, že během léta bych proces chtěla zvládnout. Ráda vám pak napíši, jak vše probíhalo, jaké je mé PROČ a třeba vám pak klidně budu parťákem k nalezení vašeho PROČ.

Denisa Dědičová: Osobní vize – byla jsem na přednášce Denisy Dědičové o Osobní vizi. Přednáška byla skvělá a plánuji, že napíši článek, ve kterém bych popsala pár hlavních myšlenek. Tady bych vám ráda napsala jednu, která mě hodně zaujala a vzpomenu si na ni jako první: „Věci mají takový smysl, jaký jim dáme.“ Často se honíme za hledáním smyslu a těch super věcí, které nás určitě udělají šťastnými. Neuvědomujeme si ale, že už možná právě teď prožíváme náš smysl a úžasný život. Jen je potřeba si trochu více uvědomovat a vnímat sebe a svůj život. Možná hodně filozofické. Třeba se mi to lépe podaří vysvětlit v samostatném článku v návaznosti na ostatní myšlenky.

Cesta úspěšných – chcete se cítit a hlavně vzdělávat jako vysokoškolský student a přitom sedět doma na gauči? Takovou příležitost máme například díky projektu Cesta úspěšných. Jedná se o projekt, který má za cíl pomáhat a bezplatně poskytovat obsah, díky kterému se může co nejvíce lidí rozvíjet. Na Vysokou školu ekonomickou jsou zváni odborníci z různých oblastí, kteří zde vystoupí se svojí přednáškou. Vy se na tyto přednášky můžete podívat online z domova. Pokud chcete jít více do hloubky, můžete zkusit denní tréninky, díky kterým můžete začít pilovat nové dovednosti.

Ted Talk: O Flow, štěstí v „plynutí“ – slyšeli jste někdy o stavu Flow? Jednoduše řečeno jde o stav, kdy se ponoříte do nějaké činnosti natolik, že nevnímáte okolní svět. Činnosti, které nás dostávají do flow, nás dělají šťastnými. Měli bychom najít, co nás do Flow dostává a snažit se jimi zabývat co nejvíce. Ideálně mít práci, ve které se dokážeme dostat do Flow. V tomto Ted Talku se o Flow dozvíte více.

#Holkyzmarketingu – Holky z marketingu je skupina na Facebooku, která má více než 10 000 členů a je zajímavá nejen pro markeťačky. Samozřejmě,že nejvíce postů se týká marketingu, ale můžete se v ní dozvědět tipy na zajímavé akce, články, blogy, lidi, vzdělávání. Sama jsem v marketingu nikdy nepracovala a tato skupina mě nejen baví, ale našla jsem v ní pomoc, příležitosti a kontakty na nové zajímavé lidi.

Mějte krásný víkend a dejte si Sedmičku!

Share This