V dnešní Sedmičce vás zavedu do světových galerií, řeknu vám, co zajímavého můžete poslouchat a kde sehnat kvalitní matroš (na poslouchání, samozřejmě). Dozvíte se, jak být každý den o kousíček lepší, kam vyrazit na konferenci a přečtete si jeden zajímavý příběh, u kterého se vám možná bude chvíli zdát, že jsem spadla z Marsu (nebo z Venuše, nebo jak to je). Jestli máte i vy nějaká zajímavá doporučení, pošlete mi je a užijte si Sedmičku!

Audioteka.com – když nemáte čas sednout si a číst, můžete při nějakých činnostech aspoň poslouchat? Na Audiotéce najdete obrovské množství knih a časopisů v audio verzi. Zaplatíte, ušetříte, protože cena je nižší než u pevné vazby, a můžete hned poslouchat. Ještě před tím si můžete poslechnout ukázku, jestli vás kniha a hlas, kterým je namluvená, zaujme. Všechny knihy asi úplně nejde poslouchat v audio-verzi. Alespoň já to tak mám. Na některé se musím více soustředit, podtrhávat, dělat poznámky nebo se v textu různě vracet, a to mi prostě více vyhovuje v tištěné verzi. I tak ale můžete naposlouchat spoustu knížek

Poslouchání do auta – také jste si někdy předplatili nějaký časopis? A fakt jste ho vždy přečetli? Já jsem si takhle jeden rok předplatila český Forbes a dodnes mám několik neotevřených čísel. A zrovna u tohoto časopisu mě to vážně mrzí. Zjistila jsem, že na Audiotéce si můžu koupit jeho trošku osekanou audio-verzi. Takže jsem si konečně koupila lednové číslo, které jsem si chtěla přečíst, ale nějak na něj v lednu nedošlo. Snažím se využívat čas, jak to jde a poslouchám ho v autě. Je moc pěkně namluvený a při řízení se poslouchá úplně skvěle. Dokonce jsem to zkusila,  když jsem jela s holčičkami a ani nezlobily a poslouchaly také. No není to lepší, než jim rvát do hlavy Maxim Turbulenc?

Mikuláš Minář v Deep Talks– nerada bych tahala na blog politiku, ale toto bych opravdu ráda zmínila. Určitě jste zaregistrovali velké demonstrace, které se v nedávné době konaly po celé zemi. Za nimi stojí Mikuláš Minář, který založil a vede iniciativu Milion chvilek pro demokracii. Rozhovor je z velké části o Andreji Babišovi, ale paralelně s tím je zamyšlením o demokracii, o našem chování a určité angažovanosti a vzdělávání ke kritickému myšlení. Ať už jsou vaše názory jakékoliv, určitě není špatné poslechnout si nějaká fakta.  Např. mě zaujalo, že tu jsou subjekty, které dávají miliony na šíření dezinformací a fake news. A kde je nějaký subjekt, který by naopak dával miliony na vzdělávání a výchovu ke kritickému myšlení?

Jak být lepší – pracujete na sobě? Snažíte se být lepší? A jsem zase u českého Forbesu. Na tomto odkaze https://www.jakbytlepsi.cz/category/ najdete každý den jednu radu, vychytávku, prostě starý dobrý hack, jak být lepší. Můžete si nechat posílat každý den jednu radu nebo se prostě občas podívat do kategorie, která vás zrovna zajímá jako třeba spánek, práce, digidetox apod.

Citát z knížky – „Přímo na jižním pólu postavili Američané základnu. Vědci a personál údržby tam bydlí po mnoho měsíců bez přestávky, odděleni od okolního světa. Jeden rok slavilo Vánoce na základně 99 obyvatel. Jeden z nich propašoval dovnitř 99 kamenů, každému dal jeden pod stromeček a poslední si nechal. Nikdo z nich totiž kámen neviděl už celé měsíce. Někteří dokonce víc než rok. Jen led, sníh a předměty vyrobené člověkem. Všichni seděli a s údivem si prohlíželi a hladili své kameny. Drželi je v rukou, potěžkávali je a neřekli jediné slovo.“ (Erling Kagge: Radost z ticha. Proč zavřít dveře před hlukem světa. Jan Melvil Publishing)  Možná si říkáte: A co jako? Tento příběh je součástí knihy Radost z ticha. Zaujal mě v kontextu změny vnímání sebe ve světě. Povznést se na každodenní ruchy a hluky a prostě vnímat.

Google galerie – jedno umělecko-vzdělávací okénko :-). Osobně jsem se nikdy moc nezajímala o obrazy, ale tento týden mě zaujala informace, že díky online galerii Googlu můžeme navštívit stovky galerií a muzeí na celém světě.  Když zavítáte na tento odkaz https://artsandculture.google.com/ můžete se procházet po chodbách světových galerií, prohlížet obrazy, testovat své znalosti a hledat díla podle různých třídění. Velice zajímavý projekt.

Konference Kritické myšlení Praha 2018 – 26.července 2018 se v Praze bude konat další ročník konference Kritické myšlení. Vystupovat bude několik řečníků, kteří budou předávat znalosti o tom, jak se naučit kriticky myslet v různých oblastech. Minulý rok jsem se jí zúčastnila, více si můžete přečíst v tomto článku. Akce se bude konat v kině Lucerna a do 1.7.2018  je cena 990 Kč.

Mějte krásný víkend a dejte si Sedmičku!

Share This