Spousta rodičů si klade otázku, jak skloubit péči o děti a práci po návratu z rodičovské dovolené. Možná ještě na rodičovské dovolené jste a nechcete ztratit kontakt se svým oborem. Práce na zkrácený úvazek je jednou z možností, jak postupně začít pracovat a zároveň věnovat dostatek času svým dětem. Jak si ale takovou práci vyjednat?

Někdy se setkávám s tím, že rodiče vnímají zkrácený úvazek jako nereálný. Možná je tato varianta ani nenapadne a někdy se bojí svého zaměstnavatele požádat. Přitom díky zkrácenému úvazku můžete nejen zůstat v kontaktu se svým oborem, ale také zlepšit finanční situaci rodiny. Dokonce i zákoník práce na zkrácené úvazky pamatuje. Pojďme se tedy podívat, jak si práci na zkrácenou pracovní dobu domluvit co nejlépe.

Proč chci pracovat na zkrácený úvazek

Než půjdete za svým zaměstnavatelem, je potřeba, abyste sami měli jasno v tom, co chcete. A řekněme si narovinu, že tento krok je pro nás ženy někdy složitý. Opravdu si ale zkuste ujasnit hlavní důvody, proč chcete na částečný úvazek pracovat. Mezi tyto důvody může patřit:

  • Péče o děti – máte děti, které stále vyžadují větší péči, ať už je to vyzvedávání ve školních zařízeních, rozvážení na kroužky, časté nemoci apod.
  • Finanční důvody – práce na částečný úvazek přinese finanční příjem. Zároveň vaše náklady na péči o děti nebudou tak velké jako při plném pracovním úvazku, kdy byste si možná musely platit hlídání dětí.
  • Postupný návrat do práce – částečný úvazek je ideální pro pozvolné znovuzapojení do pracovního procesu, i když jste třeba stále ještě na rodičovské dovolené
  • Udržení kontaktu s oborem – i omezený pracovní vztah pomůže držet krok s vývojem vaší profese.

 

Modely zkrácených úvazků

Teď už tedy víte, proč chcete pracovat na zkrácený úvazek. Nyní je ještě třeba zamyslet se nad tím, jak si představujete časové rozložení své práce. Existuje totiž více možností, jak lze pracovní dobu zkrátit, případně jinak upravit. Nejčastější varianty jsou:

  • Zkrácení pracovní doby – například na 6 hodin denně místo 8. 
  • Volnější rozvržení pracovní doby – pružná doba pro lepší sladění s potřebami rodiny.
  • Práce méně dní – práce např. jen ve 3 dnech v týdnu po 8 hodinách.
  • Sdílené pracovní místo – 2 osoby na 1 plný úvazek. Střídají se ve dnech nebo týdnech. Tady je ale potřeba mít dostupného parťáka.
  • Práce z domova – část práce lze vykonávat z domova, část docházet do firmy. 

Dobře si rozmyslete, co je pro vás reálné a dokážete si představit, že by mohlo být akceptovatelné i zaměstnavatelem.

Otevřená komunikace

Pokud jste úspěšně prošli prvnímí cvičeními, máte sami v době jasno, proč chcete pracovat na zkrácený úvazek. Také víte, jaké časové rozložení můžete vašemu zaměstnavateli nabídnout. Teď přišel čas sebrat odvahu a vaše potřeby začít komunikovat se zaměstnavatelem. Při jednání buďte otevření a upřímní ohledně své situace a potřeb. Vysvětlete, proč je pro vás částečný úvazek ideální a jaké výhody z něj plynou i pro zaměstnavatele.

Je možné, že firma nemá s částečnými úvazky zkušenosti. Váš zaměstnavatel se této možnosti možná může trošku bát. Navrhněte tak zkušební období 3-6 měsíců, po kterém úvazek vyhodnotíte. Dejte najevo, že chápete možné obavy zaměstnavatele, a buďte ochotni hledat kompromisy.

Argumenty pro zaměstnavatele

Firmy často váhají částečné úvazky povolit kvůli obavám z komplikací a vícenákladů. I tady je tedy potřeba nabít předem zbraně a připravit si argumenty, čím může být zkrácený úvazek výhodný. Je dobré, abyste si to sami uvědomili a necítili se ve vyjednávání méněcenní. Argumenty, se kterými můžete přijít:  

  • Zaměstnanec na zkrácený úvazek může mít vyšší produktivitu než unavený rodič na plném úvazku.
  • Částečný úvazek pomůže udržet kvalitního pracovníka, který by jinak zvažoval odchod.
  • Flexibilita posílí loajalitu a motivaci zaměstnance.
  • Rodič na zkráceném úvazku ocení vstřícnost a může být ochoten pracovat přesčas, když je potřeba.
  • Sdílení pracovního místa umožní získat dohromady zkušenosti více lidí.

Buďte tedy připraveni přesvědčit zaměstnavatele, že částečný úvazek je výhodný i pro něj. Vyplatí se hledat řešení, se kterým budou spokojené obě strany.

Co říká zákoník práce

V neposlední řadě je dobré znát svá práva. Zákoník práce v paragrafu 80 upravuje práci na kratší pracovní dobu. Dočtete se v něm, že zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě do 15 let má právní nárok na to, aby jim  na jejich žádost byla umožněna kratší pracovní doba. Důležité je ale zmínit, že tomu nesmí bránit provozní důvody na straně zaměstnavatele. Tyto důvody nejsou specifikovány, takže si je každý může vysvětlit podle svého a ve výsledku je stejně nejdůležitější vaše dohoda se zaměstnavatelem.

Zároveň je tedy potřeba zvážit, jestli je vůbec možné, aby vaše práce byla vykonávána na zkrácený úvazek nebo v jinak upraveném režimu. Někteří rodiče možná dojdou k tomu, že je potřeba úplně změnit obor, aby mohli pracovat více flexibilně. O tom si můžete poslechnout třeba podcast s Bárou Beranovou a Marcelou Drašnarovou.

Pokud si ale myslíte, že zkrácený úvazek je u vašeho zaměstnavatele reálný, nebojte se o něj požádat. Když vše dobře zdůvodníte a budete hledat řešení, máte určitě šanci domluvit se se zaměstnavatelem. A kdyby to náhodou nevyšlo, můžete mít dobrý pocit, že jste pro zkrácený úvazek udělali maximum. Možná nadešel čas zapřemýšlet nad změnou zaměstnavatele, nebo oboru.

Držím vám palce, abyste sebrali odvahu!

 

Anet 🌸

Dále si můžete přečíst a poslechnout:

Mateřství a práce. Jak se vypořádat s radami okolí a najít si svůj vlastní směr.

Andrea Bohačíková: Rodičovská není brzda, když nechcete.

Share This