Ilustrace: Barča Kořínková

Jedna známá mi nedávno řekla: “Budu reagovat jenom na ty pozice, kde po mně nechtějí motivační dopis.” Chápu. Měla k tomu logické důvody.“ Hledám pozici ve financích, ne nějakou kreativní, a nechce se mi psát žádný dlouhý sloh.” Je ale motivační dopis opravdu nudný, dlouhý sloh, který ze sebe musíte vypotit, když to po vás teda chtějí?

Motivační dopis není zrovna skvělý název. Uznávám. Pod dopisem si představím nějaký příběh z mého života (třeba jak se mám o prázdninách) a zároveň mi evokuje něco starého, co už se vlastně ani moc nepoužívá. Prostě klasický dopis, který hodíte do schránky. Má to v sobě sice něco milého, nostalgického, možná i romantického, ale existují efektivnější způsoby komunikace.

Kdy použiju motivační dopis

Zkusme ale na chvíli zapomenout na to, že se mu takhle blbě říká. Ná několika praktických příkladech vám ukážu, kdy se nám může motivační dopis hodit.

Představte si, že píšete životopis a přemýšlíte, jak tam co nejlépe vystihnout vaši pracovní pouť životem.  V životě nás potkává mnoho událostí, které způsobují, že není třeba tak nalajnovaný, jak jsme si představovali, nebo jak by si mohl představovat člověk, který náš životopis čte. Může v něm docházet k různým přerušením a změnám v průběhu naší kariéry, a to z různých důvodů. “Sakra, jak mám ale ty důvody v životopise vysvětlit? Takhle to vypadá dost divně” říkáte si. A právě tady se otevírá prostor pro motivační dopis.

Jste v něčem hodně dobří, něco se vám fakt povedlo a rádi byste tuto svoji kladnou stránku rozvíjeli i v nové práci? “No jo, jenže takhle to v životopise vůbec nevynikne. Jak jim to mám říct?” Je to tak, motivačním dopisem.

“Ty jo, pro tuhle firmu bych vážně chtěl/a pracovat! To byl vždycky můj sen! Vždyť já o nich vím úplně všechno a oni teď mají pozici přesně pro mě! Jak je na to ale upozornit? Ze životopisu to není vidět …” A modří již vědí, že na scénu přichází…. motivační dopis!

Co patří do motivačního dopisu

Motivační dopis nemusí být dlouhé psaní. Když uhodíte hřebíček na hlavičku vystačíte si s pár větami. Když někam posíláte životopis, je přeci fajn napsat pár slov člověku, kterému ho posíláte. A už tady můžeme mluvit o motivačním dopise. Můžeme mu říkat třeba průvodní zpráva. Nejde totiž tolik o formu. Tou může být text e-mailu, samostatný dokument, ale třeba i audio nebo video nahrávka.

A o čem tedy psát v této průvodní zprávě alias motivačním dopise?

Pár příkladů:

Proč se hlásíte na danou pozici?

Proč chcete ve firmě pracovat?

Co se vám na společnosti líbí?

Co hodně dobře umíte?

Co ze svých znalostí můžete na pozici uplatnit?

Co se vám povedlo?

V čem se chcete dále rozvíjet?

Proč si myslíte, že máte dobré předpoklady pro práci na dané pozici?

Proč měníte obor?

Proč máte v životopise mezeru?

Kam chcete směřovat svoji kariéru?

Jak se vzděláváte? Apod.

Všechny tyto otázky, resp. fakta, která budete psát, je dobré uvést co nejkonkrétněji a ideálně je nějak spojit s pozicí, o kterou se ucházíte. Například tedy uveďte konkrétní věci, které se vám na společnosti líbí (třeba že se stará o životní prostředí, nebo umožňuje zaměstnancům velkou flexibilitu apod.). I když budete psát o sobě a svých úspěších, zkuste je vždy spojit s vaším budoucím působením ve společnosti, kde chcete pracovat. Píšete v něm sice o své minulosti a o sobě, ale vždy by zpráva měla být zaměřená na budoucnost a pozici, o kterou máte zájem.

Rady k motivačnímu dopisu, které se budou hodit

“Fakt je nutný ho psát, když ho po mně nikdo nechce?” Není. Ale když pár vět napíšete, mohou to pro vás být body navíc. Bude totiž vidět, že nestřílíte životopisy po náhodných cílech, ale už jste o pozici a firmě opravdu přemýšleli a třeba jste si o ní i něco načetli. A to se cení. Ano, je to práce, ale hledání práce je práce.

“Čte to vůbec někdo?” Možná ne, ale co když jo? Samozřejmě se může stát, že v záplavě životopisů bude vaše psaní přehlédnuto. Když ale nebudete psát dlouhé a obecné slohové cvičení, zvyšujete šanci na to, že si ho člověk na druhém konci rád přečte a vlastně si tak váš životopis zasadí do určitých souvislostí. Jestli vám o získání pozice opravdu jde, těch několik vět za to určitě stojí.

A teď ještě pár rad, které se různě můžete dočíst na těch internetech a (ne)platí:

Motivační dopis by neměl obsahovat chyby – ANO – když jdete na rande, tak taky nechcete vypadat hnusně

V motivačním dopise nepomlouvejte bývalého zaměstnavatele – ANO – pomlouvá je, tak kdy asi začne pomlouvat nás?

Motivační dopis by měl být na každou pozici unikátní – ANO – je blbý, když píšete Jirkovi a napíšete “Ahoj Petře…..” a už vůbec asi nenapíšete “Ahoj kluku…”

V motivačním dopise mluvte především o firmě, do které se hlásíte  ANO – “Jsem bore bore boreček a tady mě máte”- to by asi nevyšlo

V úvodu napište, kde jste se o pozici dozvěděli – NE – to už není potřeba, když to někdo potřebuje zjistit, zeptá se a nebo už to dávno ví

Nezmiňujte vaše finanční požadavky – ANO – lepší je se nejdříve seznámit a až potom vyrukovat s požadavky

Na konci dopisu vyzvěte personalistu k akci – NE – “Bez akce není reakce.” Tady to platí trošku naopak. Bez kvalitní reakce (na inzerát) není akce. Když budete mít odpovídající životopis podpořený motivačním dopisem, reakce přijde

Motivační dopis by měl být maximálně na jednu A4 – NE – dlouhý, dál…. Dejte si za cíl maximálně půlku strany. Odvažte se a škrtejte.

V motivačním dopise shrňte životopis – NE – to ho radši rovnou shrňte ze stolu a napište nový, kde dovysvětlíte to, co není v životopise a vypíchnete důležité

K tvorbě motivačního dopisu využijte šablony na internetu – ANO i NE – je potřeba dobře vybírat

Podcast o motivačním dopisu

Jestli vás téma motivačního dopisu zajímá a rádi si pouštíte povídání do uší, poslechněte si Podcast o práci, kde jsem se o motivačním dopise více rozpovídala.

Příklady motivačních dopisů

Sepsala jsem pár příkladů, jak může takový motivační dopis, nebo spíše průvodní zpráva vypadat. Není to žádná raketová věda, že?

Příklad 1:

Dobrý den, paní Nováková,

velice mě zaujala pozice HR specialisty ve vaší společnosti. Společnost XY sleduji již dlouho na sociálních sítích a velice oceňuji její přínos pro region a zároveň skvělou atmosféru, která z fotek úplně čiší. Mám více než 5 let zkušeností v oblasti HR a nyní se vracím zpět do práce po rodičovské dovolené, během které jsem se snažila držet krok průběžným vzděláváním a zároveň i prací na pár hodin týdně. Nyní bych ráda své zkušenosti a znalosti uplatnila na vámi nabízené pozici.

Těším se na případné setkání!

S pozdravem, Aneta Kořínková

Příklad 2:

Dobrý den, pane Nový,

po přečtení inzerátu na pozici Marketingový specialista jsem ani chvilku neváhala a hned jsem se rozhodla poslat Vám životopis. Pracovala jsem ve velkých korporacích a je mým snem pracovat v agentuře jako je ta vaše. Nejen že se skvěle prezentujete na LinkedInu, ale i mí kamarádi o vás mluví jen v superlativech. Mám sice pracovní zkušenosti především z oblasti HR, ale marketing je mojí srdeční záležitostí. Již na vysoké škole byl mým druhým oborem. V práci jsem se poté hodně zaměřovala na HR marketing a stále jsem se v této oblasti snažila sama vzdělávat. Nyní bych se jí ráda začala věnovat naplno.

Budu se těšit na případné setkání!

S pozdravem, Aneta Kořínková

 

Související články:

10 otázek, které si položit, než začneš hledat práci

Jak napsat životopis část 1. : Obecný obsah

Jak napsat životopis: 6 doporučení, která tě to (ne)naučí

10 doporučení k hledání ideální práce, které bych řekla své kamarádce

Share This